Logo eilandennieuws.nl
Jelle van Huizen, Daniël Huising en Dirk Slaats hopen dat meer rolstoelsporters zich willen wagen aan tennis (Foto: Jaap Ruizeveld).
Jelle van Huizen, Daniël Huising en Dirk Slaats hopen dat meer rolstoelsporters zich willen wagen aan tennis (Foto: Jaap Ruizeveld).

Faciliteiten zijn er, nu nog meer leden voor ontwikkeling van rolstoeltennis

MELISSANT – Uitgerekend op het afgesproken tijdstip waarop rolstoeltennissers Jelle van Huizen (21) uit Goedereede en Dirk Slaats (53) uit Middelharnis samen met hun coach Daniël Huising zich opmaakten voor een intensieve trainingsles op het complex van tennisclub Melissant aan de Binnenweg, ontlaadde zich woensdagavond een heuse korte wolkbreuk. Binnen enkele minuten stonden de banen onder water en moest onder het afdakje bij het clubhuis naar een droog plekje worden gezocht. Maar deze diehards laten zich niet snel ontmoedigen.

Door Jaap Ruizeveld

Actief in de buitenlucht (op de baan) sportief blijven bewegen. Vrijheid om zelf te bepalen wat je wil. Ontspanning. Gewoon de strijd aangaan ook met valide spelers. Met wekelijkse trainingen en inzet je ‘prestatieniveau’ naar een nog hoger peil brengen. Voeg daarbij een positieve en optimistische levensinstelling en ervaar het belang van sociale contacten. Het komt allemaal samen bij deze rolstoeltennissers en hun trainer. Je ervaart die drive al direct bij het eerste contact. Het benutten van de mogelijkheden dat staat centraal.

Wekelijks komt het trio samen. Tennisclub Melissant verleent de faciliteiten en zou dolgraag zien dat er zich meer rolstoelsporters zich zouden aanmelden. En dat is ook de wens van de drie mannen. Want dan kunnen er meer (onderlinge) partijen worden gespeeld. Op het eiland verdient rolstoeltennis een breder platform. Dat geeft ook gelijk een afdoend antwoord op de wat voorzichtige vraag die je van valide sporters hoort: “Ik ben benieuwd hoe jij een bal goed kan raken.” Eigenlijk is dat onzin, want rolstoeltennis staat landelijk en internationaal stevig op de kaart. Jelle van Huizen traint alleen op de tennisbanen van Melissant. Dirk Slaats komt twee keer per week in actie, ook bij tennisvereniging Stellendam bij trainer Ciska Kramer die ook bij LTC Ouddorp werkt.

Coach

Daniël Huising (38) heeft naast het coachen van de rolstoeltennissers ook de begeleiding van een G-team op zich genomen. De activiteiten worden zoveel mogelijk op woensdag ('s middags met Esmee Mijnders) uitgevoerd. Huising is als leerkracht verbonden aan CSG Prins Maurits en uiteraard bekend als CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee. Drukke jobs naast zijn privéleven met een jong gezin. Hij is bevoegd om de genoemde tennislessen te geven, maar dat vereist wel dat je ook de ontwikkelingen moet bijhouden. Tennis geeft mij rust, stelt Huising. Vijf jaar geleden nam hij de coachfunctie over van Bert Ouwens.

Uitnodigend

Tennisclub Melissant is een kleinschalige, laagdrempelige en uitnodigende vereniging die zich openstelde voor support aan het roltennis. Maar de kosten zijn hoog. Niet voor de trainer zegt Daniël Huising lachend, maar wat te denken voor een eventuele aanschaf van een extra rolstoel om de sport te kunnen beoefenen. Nu maakt hij dankbaar gebruik van de rolstoel die Ouwens beschikbaar stelde. Jelle van Huizen heeft zich als één van de eersten bij de club in Melissant ingezet om rolstoeltennis te kunnen uitvoeren. Hij hoopt dat meer publiciteit leidt tot ledenaanwas. In coach Huising vindt hij een vurig pleitbezorger. “Kom eens langs op woensdagavond. Je bent niet alleen van harte welkom maar je zult ook veel inspiratie opdoen”. Dirk Slaats, zelfstandig ondernemer, zegt aan het eind van het gesprek: “Wij zijn blij met Daniël. Bij zijn lesgeven is hij echt niet flauw. Het is leuk en prettig actief ontspannen.”

Meer berichten