Logo eilandennieuws.nl
(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Relatief vaak ‘nee’ tegen orgaandonatie op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de gemeente Goeree-Overflakkee hebben tot nu toe 19.700 inwoners zich geregistreerd in het donorregister, zo’n 45 procent van de bevolking. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Donorregister afgelopen woensdag hebben gepresenteerd. Het aantal Flakkeenaars dat geen toestemming geeft voor orgaandonatie ligt echter een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde.

Door Gert Klok

Het aantal mensen op Goeree-Overflakkee dat zich heeft laten registreren in het donorregister komt overeen met het landelijke beeld. Het verschil zit hem echter in het percentage inwoners dat al dan niet toestemming geeft voor orgaandonatie. Van de 19.700 inwoners staan 6.800 mensen zonder voorwaarden toe dat hun organen mogen worden gedoneerd.

Nog eens 2.100 mensen geven toestemming dat bepaalde organen mogen worden gebruikt voor transplantatie na hun overlijden, maar hebben hiervoor een of meerdere organen uitgesloten. Die 8.900 mensen vormen samen 21 procent van de lokale bevolking. Landelijk ligt het percentage inwoners dat toestemming geeft tot orgaandonatie (al dan niet met beperkingen) op 26 procent.

Het volledige artikel is te lezen in de krant van vrijdag 19 juni: https://www.eilandennieuws.nl/reader/4514.

Meer berichten