Afbeelding

Fietsen voor je eten op Goeree-Overflakkee

Algemeen 864 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Fietsen langs verkoopstalletjes met verse groenten, fruit en allerlei andere lekkere streekproducten is niet alleen goed voor de gezondheid, maar op deze manier steun je ook de lokale ondernemers. Sinds kort is Goeree-Overflakkee onderdeel van het platform 'Fietsen voor je eten'. Een website waarop al deze stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers in één oogopslag te vinden zijn. De kartrekker, of beter gezegd voorfietser, op ons eiland is Petra Wevers. Ze is momenteel druk met het inventariseren van de adresjes en vraagt hierbij de hulp van de inwoners. “Weet u of heeft u een verkooppunt? Meld deze dan aan op de site”, is haar verzoek.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Wevers werkt als zzp-er onder de naam ‘KrachtigBuiten’ al enkele jaren aan de verbinding tussen burgers en boeren. Op ons eiland is ze zeker geen onbekende. Twee jaar geleden bracht zij het boekje ’50 dingen, die je gedaan moet hebben voor je 12e verjaardag’ uit. Dit boekje werd uitgereikt op de basisscholen. “Voor dit boekje had ik al in kaart gebracht waar kinderen een boerderij of kwekerij kunnen beleven”, vertelt ze. “Streek- en landwinkeltjes en kaasboeren wilden daar graag aan meewerken. Verder was ik als aanjager van het Waterpoortweekend (wat eigenlijk gepland stond in het komende vaderdagweekend, red.) in contact met agrariërs en kwekers om kinderen te leren waar ons eten zoal vandaan komt. Tijdens een gesprek met de Jong Leren Eten makelaars uit deze regio’s werd ik geattendeerd op de website van ‘Fietsen voor m’n eten’. Ik vond dit meteen een prachtig initiatief, wat perfect aansloot bij mijn eigen activiteiten en dus heb ik me aangemeld als voorfietser voor West-Brabant en Goeree-Overflakkee.”

Facebookpagina

“Het mooie is dat het platform al twee jaar bestaat en dat ik dit dus niet helemaal van de grond moet opbouwen”, gaat Wevers verder. “Het is een uit de hand gelopen hobby van initiatiefnemer Marja van der Ende uit het Westland. De website is gebouwd met de hoofdprijs van de Gezondheidsverkiezing 2018 van de Kr8vanraalte en steun van sponsoren. Op Goeree-Overflakkee heb ik de steun van Mirjam Nelisse, die mooie overzichten maakt van de aangemelde adressen en van Carla Donkers, die me helpt met het in kaart brengen van alle stalletjes. Carla gaat langs en brengt het verhaal van de boer, kweker en visser in beeld, maar ook wat groeit in ons gebied en wat de ervaringen zijn van fietsers die hun eten bij de boer halen. Ik plaats dit dan vervolgens op de nieuwe Facebookpagina ‘fietsen voor mijn eten’-Goeree-Overflakkee/een bietje gezond. Deze is nu drie weken online en heeft inmiddels al vele leden. Iedereen kan gratis lid worden of leden toevoegen. Aanbieders mogen reclame maken en nieuwe oogsten aanbieden via deze groep.”

Regiokaart

“Op de website zelf kunnen alle stalletjes en verkooppunten worden aangemeld”, zegt Petra Wevers tot slot. “De regiokaart van Goeree-Overflakkee/’n Bietje Gezond is goed te vinden op https://www.fietsenvoormijneten.nl/regio/goeree-overflakkee. Onder deze kaart kun je filteren op assortiment, seizoenen, openingsdagen, betaalmiddelen, teelttypes en plaatsnamen. Bij elke stalletje vind je een navigatieknopje die leidt naar Google Maps, zodat je vanaf je smartphone kunt navigeren. Zo kun je zelf een fietsrondje samenstellen. Ook kun je stalletjestips die nog niet op de regiokaart staan aanmelden. De regiokaart van Goeree-Overflakkee kan zeker nog aanvullingen gebruiken. Dit kan via het formulier ‘Tip ons een stalletje’, liefst met een foto. De plek op de kaart en berichten delen is overigens gratis. De kosten die gemaakt worden voor de website en andere middelen om dit initiatief te verspreiden, worden uit sponsorbijdragen betaald. Particulieren of bedrijven, die willen sponsoren kunnen drukken op de sponsorknop op https://www.fietsenvoormijneten.nl/sponsoring-goeree-overflakkee. Ik hoop dat velen ons willen helpen hierbij, maar vooral dat mensen op de fiets stappen en hun boodschappen bij de lokale ondernemers gaan halen. Samen kunnen we er een succes van maken.”

Uit de krant