Tom en Janny Posthuma (Foto: Pauline Hof).
Tom en Janny Posthuma (Foto: Pauline Hof).

Tom en Janny Posthuma: "Fijn dat horeca weer open is"

Algemeen 806 keer gelezen

OUDDORP - Als er één branche is die de afgelopen weken de media heeft gedomineerd, was het wel de horeca. Door de coronamaatregelen werden cafés, hotels en restaurants gedwongen de deuren te sluiten, met alle gevolgen van dien. Groot was dan ook de opluchting dat afgelopen maandag 1 juni de deuren weer open mochten, weliswaar met coronaprotocol en restricties.

Door Pauline Hof

Tom Posthuma (1937) uit Ouddorp voelt mee met alle horeca-ondernemers, net als zijn vrouw Janny (1941). Ze waren slechts kort in de horeca werkzaam, maar als je eenmaal een horecahart hebt, dan houd je dat. Tom: “Als je maanden stilligt, geen inkomsten hebt en toch je vaste lasten moet betalen en de salarissen van je medewerkers, dan is dat een behoorlijke aanslag op je bedrijf. Sommigen pakten het snel op door maaltijden te laten ophalen of te bezorgen. Het was knap om te zien hoe ze bezig bleven. Sommigen konden daar best nog wat mee verdienen, maar niet zoals voor de corona. Het is fijn dat ze nu weer open zijn.”

Tom en Janny leerden elkaar kennen in Ouddorp. Janny was het stoepje aan het schuren voor de smederij, de zaak van haar ouders. Tom fietste langs en maakte een praatje en zo is het gekomen. “Mijn opoe Spee was eigenaar van Hotel Akershoek aan de Boompjes in Ouddorp, naast de smederij. Mijn vader vond dat een prima zaak voor ons. We hadden niets. Met twee borgen van de boerenleenbank, geleend geld van mijn vader en een hypotheek voor de verbouwing konden we de zaak kopen. We praten nu eind jaren 50, nog voor ons trouwen.”

Tom lacht. “Je moet er niet het huidige Akershoek bij voorstellen, hoor! Het was nog een pijpenlaadje met een paar tafeltjes en stoeltjes. Onder elke tafel stond nog een ‘kwispeldoor’, een vierkant bakje waarin je je pruimtabak kon uitspugen. Het waren twee huizen aan elkaar, met rechts het café en de achterzaal en aan de andere kant kamers voor bewoning en een grote keuken. Midden in het café stond ook nog een grote kachel.” Janny: “Het eerste half jaar zijn we meteen gaan verbouwen. De hotelkamers boven waren gescheiden door rachels met behang. We hebben in elke kamer wastafels geplaatst en verlichting, een ongekende luxe in de tijd, én metalen bedden. Heel modern was dat. Iedereen had toen nog van die grote houten ledikanten.”

Het volledige interview met Tom en Janny Posthuma is te lezen in de krant van vrijdag 5 juni: https://www.eilandennieuws.nl/reader/4512.

Uit de krant