De gaande en komende man bij Natuurmonumenten. Rechts: Ted Sluijter en links Mathieu Ogay (Foto: Adri van der Laan).
De gaande en komende man bij Natuurmonumenten. Rechts: Ted Sluijter en links Mathieu Ogay (Foto: Adri van der Laan).

Boswachter Ted Sluijter neemt afscheid van Natuurmonumenten

Algemeen 1.262 keer gelezen

REGIO - Jarenlang was hij ‘het gezicht’ van Natuurmonumenten in onze regio, maar daar is nu een eind aangekomen. Ted Sluijter, boswachter communicatie en beleven, zet deze week een punt achter zijn werk bij Natuurmonumenten en gaat van zijn pensioen genieten.

Vanwege de coronamaatregelen en – vooral – het mooie weer spreken we Ted Sluijter en Mathieu Ogay op het terras van het kantoor van Natuurmonumenten in de Oostdijk bij Goedereede. Het interview – midden in de natuur - wordt regelmatig onderbroken als er een bijzondere vogel overvliegt en Ted daar enthousiast naar verwijst. En als dan ook nog de – in dit gebied zeldzame en op de rode lijst staande – roerdomp zich laat horen, is de dag van de beide boswachters weer helemaal goed.

Ruim twaalf jaar geleden kwam Ted Sluijter als boswachter bij Natuurmonumenten terecht. Hiervoor was hij voorlichter en PR-man bij Neeltje Jans op de Oosterscheldekering. In dat gebied verzorgde hij naast de communicatie ook excursies en dat deed hij ook al voor Natuurmonumenten in Burgh-Haamstede en op Goeree en Voorne. Eerder al had hij de opleiding ‘Bos en Natuur’ gevolgd. Daarom kon hij in deze regio fulltime aan de slag. Aan het eind van zijn loopbaan bij Natuurmonumenten geeft hij aan dat hij met heel veel plezier terugkijkt op de afgelopen jaren. Er is in die tijd veel gebeurt in de natuur in de regio en dat heeft hem veel voldoening en energie gegeven. Zijn functie is boswachter communicatie en beleven. “Vooral dat laatste is voor mij heel belangrijk. Ik vind het heel belangrijk dat mensen de natuur kunnen beleven en dat daar ook steeds meer gelegenheid voor is gekomen. Dat is ook de visie van Natuurmonumenten.”

Opvolger

De opvolger van Ted Sluijter, Mathieu Ogay, heeft een aantal weken met Ted meegelopen. Hij komt uit de omgeving van Rotterdam, maar door het houden van excursies en zijn belangstelling voor dit gebied was deze regio hem niet onbekend. Voordat hij een paar weken geleden begon als boswachter had hij ander werk, maar ook Mathieu heeft, evenals Ted, de opleiding ‘Bos en Natuur’ gevolgd. In de afgelopen tijd heeft hij samen met Ted opgetrokken en heeft veel van hem geleerd. En dat heeft er toe geleid dat hij met veel plezier aan zijn nieuwe baan begint. Hij is een groot liefhebber van de natuur zoals die zich in deze regio ontwikkelt. “Ik rijd iedere dag met veel plezier van Rotterdam naar de eilanden en geniet van alles wat ik om me heen zie”. Ted geeft aan dat hij blij dat is dat hij ruim de tijd heeft gehad voor de overdracht. “Ik heb Mathieu veel kunnen leren over dit gebied en hij hoorde dit graag aan. Mathieu was als een spons…”

Lees het hele interview met Ted Sluijter en Mathieu Ogay in de vrijdageditie van het Eilanden-Nieuws: https://www.eilandennieuws.nl/reader/4511

Uit de krant