De overhandiging van de bus door de sponsors: van links naar rechts: Sjaak Koppelman en Arjan van der Made van Stichting Habakuk, Arie Bosman van Bosman Schadeherstel, Martijn Koole van Autohuis Koole en Dick Vroegindeweij van D-Sign.
De overhandiging van de bus door de sponsors: van links naar rechts: Sjaak Koppelman en Arjan van der Made van Stichting Habakuk, Arie Bosman van Bosman Schadeherstel, Martijn Koole van Autohuis Koole en Dick Vroegindeweij van D-Sign.

Stichting Habakuk helpt, dient en begeleidt

Algemeen 908 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Al een aantal jaren is Stichting Habakuk actief op het eiland. Deze organisatie legt zich toe op het helpen van mensen die zijn vastgelopen. Habakuk heeft al vele mensen kunnen helpen. De stichting is in de afgelopen tijd niet zo op de voorgrond getreden, maar men wil graag het werk uitbreiden en hiervoor met verschillende andere organisaties samenwerken. “Daarom is nu de tijd om wat meer naar buiten te treden”, aldus één van de initiatiefnemers Arjan van der Made.

Door Adri van der Laan

Het idee voor Stichting Habakuk is al een tijdje geleden ontstaan. Arjan van der Made legt uit dat dit eigenlijk het gevolg is van een burn-out die hij in 2012 doormaakte. “Een zorgcoach vroeg of ik kon vertellen waar ik nu echt boos van word. Ik antwoordde: dat er ‘mensen zijn die niet meekunnen met de maatschappij en die tussen wal en schip raken’. Dat was eigenlijk het begin”. Na zijn burn-out waarvan “God genezing gaf”, besloten hij en zijn vrouw om hun leven anders in te richten en God te vragen om hun leven invulling te geven. Hieruit ontstond stichting Habakuk.

Habakuk - wat liefdevolle omarming betekent - is opgericht om mensen ‘te helpen, te dienen en ‘te begeleiden naar zelfstandigheid’. Arjan vertelt dat het hierbij vooral gaat om mensen die het moeilijk vinden om hun plaats in de maatschappij in te nemen. Dit kan zijn nadat ze afgekickt zijn na een verslaving of uit detentie komen of thuisloos zijn geworden. Vaak is het moeilijk om vanuit zo’n situatie weer het leven op te pakken. Maar het kan ook gaan om mensen die vanwege een andere oorzaken moeite hebben om hun dagen zinvol in te vullen. Men biedt deze mensen een helpende hand en gaan naast hen staan om hen te begeleiden naar zelfstandigheid. Momenteel beweegt de stichting zich nog op twee gebieden nl: Het helpen van mensen thuis op een praktische manier. Je kunt hierbij denken aan klussen in en om het huis, verhuizingen, beschikbaar stellen van meubels en witgoed, etc.; Verder heeft men een dagbestedingsproject waar mensen een vak wordt geleerd waarmee ze later weer ‘de maatschappij’ in kunnen. Hiervoor heeft men de beschikking over een kleine ruimte. “Iedereen is welkom bij Habakuk maar men dient wel zelf bereid te zijn om weer een nieuw bestaan op te bouwen. We helpen ze daarbij graag”.

Interkerkelijk

Het bestuurstaken van Stichting Habakuk is in eerste instantie ingevuld door een aantal mensen van de evangelische Lachai Roï gemeente. Maar inmiddels is het een interkerkelijke stichting geworden waarin ook mensen van andere kerken hun steentje bijdragen. Arjan van der Made benadrukt dat één van de doelen is om een zo breed mogelijke kerkelijke achterban te krijgen waardoor er een groot draagvlak komt want er is genoeg werk op Goeree-Overflakkee voor de Stichting Habakuk. Ook werken we steeds meer samen met stichtingen en instanties op het eiland.
De dagbesteding is, samen met Sjaak Koppelman, begonnen in een kleine garagebox van 15 m2. Daarna betrokken we een ruimte van 35 m2, waar we momenteel met een aantal deelnemers mooie meubels maken voor binnen en buiten. Het mooie is dat de ruimte meegroeit met de behoefte van de stichting. De evangelische gemeente Lachai Roï heeft nu een activiteitenruimte aan de Antoon Coolenstraat in Sommelsdijk en die ruimte wil men uit gaan breiden zodat er een goede en ruime werkplaats ter beschikking komt voor dagbesteding. Onlangs zorgden sponsoren er voor dat Stichting Habakuk over een bus kan beschikken waarmee materiaal en mensen kunnen worden vervoerd. Dit vervoermiddel werd natuurlijk in dankbaarheid aanvaard.

Droom

Arjan van der Made vertelt dat hij jaren geleden een droom heeft gekregen waarin hij een boerderij zag waar aan verschillende mensen, die hulp zoeken onderdak kon worden verleend. Dit zal een soort hulpverleningscentrum worden in de breedste zin van het woord. Hoe dit gerealiseerd zal worden weet hij nog niet, maar hij is ervan overtuigd dat een dergelijke voorziening er zal komen. Een plek waar mensen mogen komen zoals ze zijn. Waar ze niet worden veroordeeld om wat is geweest, maar waar gezocht wordt naar datgene wat God in iemand heeft gelegd.

Habakuk wil daar in vier fases gaan begeleiden. Men probeert eerst structuur in het leven aan te brengen en dan een vak te leren. Vervolgens verleent men hulp bij het terugkeren in de maatschappij en tenslotte gaat men aan de slag om de cliënten zelfstandig te laten wonen en hen hierbij te begeleiden. Overigens gaan de mensen van Stichting Habakuk ‘gewoon’ verder met het verlenen van hulp en ze hopen dat meer mensen als vrijwilliger betrokken worden bij hun werk. Want hoe meer vrijwilligers, hoe meer mensen er kunnen worden geholpen. Wie dit wil kan contact opnemen via: 06-50128231. Meer info is te vinden op de website www.stichtinghabakuk.nl

Eén van de producten die bij de dagbesteding van Habakuk zijn gemaakt.

Uit de krant