(Foto: Kees van Rixoort).
(Foto: Kees van Rixoort).

Streekmuseum viert heropening met lancering 'Ut nieuwe Kofjekokertje'

Algemeen 533 keer gelezen

SOMMELSDIJK – Ouderwets lekker. Dat is de belofte die het Streekmuseum Goeree-Overflakkee verbindt aan de koffie, die daar vanaf maandag 2 juni (tweede pinksterdag) te koop is. De koffie is gebrand bij koffiebranderij Brandstof in Sommelsdijk en heeft een naam die verwijst naar het eilandelijke verleden: Ut nieuwe Kofjekokertje.

Door Kees van Rixoort

Recent introduceerde het Streekmuseum twee soorten thee: Flakkeese en Goereese. Dat was vlak voor Moederdag. Nu, in de aanloop naar Vaderdag (21 juni), zet het museum een logische vervolgstap met Ut nieuwe Kofjekokertje. Een verschil is dat de thee uit Engeland moet komen en de koffie min of meer om de hoek verkrijgbaar is.

Brandstof

Koffiebranderij Brandstof, een initiatief van de broers Joost en Jan Meijerink, is immers sinds vorig jaar actief op Goeree-Overflakkee. De branderij, gevestigd nabij de haven van Sommelsdijk, brandt kwaliteitsbonen uit Costa Rica en brengt deze in zakjes op de markt. Dat gebeurt onder andere via supermarkten. In vrijwel elk dorp met een winkel is Brandstof-koffie (‘Gebrand op Goeree-Overflakkee’) verkrijgbaar. Ook is het te bestellen in verscheidene horecagelegenheden.

Brandstof en het Streekmuseum kwamen met elkaar in contact op de Holle Bolle Dag van 2019. Daar lag in feite de kiem van het product dat nu samen is ontwikkeld: Ut nieuwe Kofjekokertje. De zakjes van 250 gram zijn vanaf Tweede Pinksterdag voor 6,50 euro (twee voor 12 euro) te koop in de museumwinkel.

Op 2 juni viert het Streekmuseum dat de deuren weer open mogen voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur zijn de mannen van Brandstof – met de bakfiets, in visserskleding – present om het nieuwe merk te lanceren. En te serveren: voor elke koper is er een gratis kopje koffie. Wie daarnaast het museum wil bezoeken, moet vooraf reserveren. Maximaal dertig mensen tegelijk mogen de collectie bekijken.

Ut nieuwe Kofjekokertje is een boontje uit Costa Rica. Er is wel een verschil met andere Brandstof-koffie. Het nieuwe merk is wat zachter en zoeter.

Jongste bemanningslid

Met de naam van de koffie wil het Streekmuseum de historie en de cultuur levend houden. Het kofjekokertje was het jongste bemanningslid op de vissersschepen en zorgde aan boord onder andere voor de koffie. Het museum beschikt over een brief van het laatste kofjekokertje van Middelharnis, Hansje Auperlé. De brief is gericht aan zijn moeder en verstuurd vlak voordat hij verdronk. Ook door middel van een filmpje komt het leven van het kofjekokertje – evenals dat van het koeienwachtertje – tot leven. Voor scholieren is er een lesbrief over de visserij en de landbouw van toen en nu. In het museum is ook een miniatuur-kofjekokertje te zien.

Natuurlijk prijkt het kofjekokertje ook op de verpakking van Ut nieuwe Kofjekokertje.

Uit de krant