Afbeelding

Eilandelijk zorgpersoneel kan een ‘bedankje’ tegemoet zien

Algemeen 844 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zorgpersoneel Goeree-Overflakkee Bedankt. Dat is de naam van een nieuwe stichting, die alle medewerkers in de zorg op het eiland in het zonnetje wil zetten en bedanken voor hun inzet in de strijd tegen het coronavirus. Het ‘bedankje’ zal waarschijnlijk eind dit jaar plaatsvinden.

Door Kees van Rixoort

De stichting is een idee van Willian de Koster, die een reinigingsbedrijf heeft in Stellendam. De zwager van een van zijn medewerkers overleed aan het virus en zijn zus verbleef na een operatie elf weken in De Vliedberg. Daar zag hij, toen hij zijn zus kwam toezwaaien, zorgpersoneel in beschermende kleding en met mondmaskers op.
“Dat doet iets met die mensen”, zegt De Koster. Hij heeft het over de hitte, het zweten, huidirritatie, de lange shiften, vele dagen achtereen. Hoelang gaat dit nog duren, hoelang houden ze het nog vol, vroeg hij zichzelf af.

Andere vormen

Tegelijkertijd ontstond de drive om iets te doen. “In eerste instantie voor de mensen in De Vliedberg en het ziekenhuis, maar ik kwam er algauw achter dat er wel zeven zorglocaties op Goeree-Overflakkee zijn. En dat er meer dan zesduizend mensen in de zorg werken. Toen begon mijn idee heel andere vormen aan te nemen…”
Met vijf andere mensen, bekenden van de Stichting Vestingdagen Hellevoetsluis, richtte De Koster vervolgens de stichting Zorgpersoneel Goeree-Overflakkee Bedankt op. Om uiting te geven aan de trots op de mensen die de samenleving draaiende houden in tijden van corona, om ze te bedanken, om de zorg op het eiland een gezicht te geven.

“Waarom een stichting? Omdat we 40.000 tot 50.000 euro nodig hebben om wat te kunnen doen”, aldus de voorzitter. Aanvankelijk was het plan om eind augustus, begin september een evenement te houden aan de Brouwersdam. Eten, drinken, muziek – een mooi zomers ‘bedankje’ aan de kust.
Maar dat bleek, ook gezien de anti-virusmaatregelen die dan waarschijnlijk nog van kracht zijn, niet haalbaar. Daarom heeft de stichting gekozen voor uitstel richting december. Er is dan ook een andere locatie nodig.
Hoe een en ander er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Maar de stichting werkt nu hard aan het genereren van bekendheid, onder andere via Facebook, een website en een film, waaraan Richard Groenendijk zijn medewerking verleent.

Vlaggen

En, nog belangrijker, de stichting houdt zich ook bezig met het bij elkaar brengen van geld. Er zijn vlaggen te koop met de tekst ‘Zorgpersoneel Goeree-Overflakkee Bedankt.’ Daarnaast is het mogelijk de stichting te steunen met een donatie. Op de Facebookpagina komt een doneerknop. Wie minimaal 5 euro doneert, doet automatisch mee aan een loterij met mooie prijzen. Donateurs kunnen ook een zorgheld nomineren.
Willian de Koster: “De eerste donaties zijn al binnen, ook van een aantal bedrijven en winkels. Verder zijn de eerste 75 vlaggen verkocht. Je ziet ze hier en daar al hangen, bijvoorbeeld bij het ziekenhuis en bij het gemeentehuis. We kunnen ook grote vlaggen leveren met ruimte voor een logo.”

De voorzitter benadrukt dat alles draait om dankbaarheid. Dankbaarheid voor het werk en de inzet van het zorgpersoneel op Goeree-Overflakkee.

Uit de krant