Logo eilandennieuws.nl

Klimmen, glijden en schommelen in nieuwe speeltuin aan Onwaardsedijk

DIRKSLAND – Een openingsfeest? Ja, dat was gepland voor woensdag 13 mei. Maar het zal duidelijk zijn dat ook deze feestelijke bijeenkomst niet doorging, om de bekende redenen. Blijdschap is er echter volop aan de Onwaardsedijk en omgeving: in de nieuwe speeltuin kunnen de kinderen naar hartenlust klimmen, klauteren, glijden, schommelen en duikelingen maken.

Kees van Rixoort

Dat de speeltuin er is, is te danken aan een initiatief vanuit de buurt. Claudia de Groot en Gerda van Brussel, beiden moeders met jonge kinderen, zagen elkaar op een barbecue, hadden het over het grote gebrek aan speelmogelijkheden in de buurt en spraken af dat ze er werk van zouden gaan maken. “Het was tijd om iets te ondernemen.”

En dat is gebeurd. Binnen een jaar is hun grote wens – en vooral die van de kinderen in dit deel van Dirksland – gerealiseerd. Claudia en Gerda roemen de inzet van de gemeente en de dorpsraad en de snelheid waarmee de speeltuin van de grond is gekomen. De kinderen zijn er, zeker nu de strikte coronamaatregelen wat zijn teruggedraaid, vrijwel elke dag te vinden. Kinderen in de basisschool-leeftijd, 4 tot 12, maar ook wel de iets jongere en iets oudere. “Met dat mooie weer, vorige week, waren er hele drommen…”

De speeltuin staat onder aan de dijk, op de plek waar voorheen ook speelmogelijkheden waren. “Een rioolbuis, een wipkip en een bankje. Allemaal heel oud. Het gras werd niet gemaaid, de rioolbuis was gevaarlijk en uiteindelijk is alles verwijderd”, vertellen Claudia en Gerda op de dag dat het openingsfeest zou hebben moeten plaatsvinden.

De behoefte om te spelen en te ravotten in de buurt was er echter wel degelijk. “Het is hier de laatste tijd erg verjongd. Het aantal kinderen is flink toegenomen. Het zijn er wel zeventig op de Onwaardsedijk, de Noord Spuidijk, de Spuidijk en de Kralingseweg. En er komen ook kinderen van het Korteweegje naar de speeltuin. Het is hier toch een dorpje op zich.”

Fantasie

Al snel nadat Claudia en Gerda een brief naar de dorpsraad hadden gestuurd, ging het balletje rollen. Er kwamen drie speeltuinplannen op tafel. Het uiteindelijke resultaat is een combinatie van die drie, vooral op advies van de bewoners. “We wilden vooral een speeltuin die uitdaging biedt en die de fantasie prikkelt. Je kunt er als kind van alles mee.” In ieder geval lekker buiten spelen in plaats van binnen achter schermpjes hangen. De initiatiefneemsters: “De speeltuin is ook goed voor het sociale. Hier kun je elkaar ontmoeten.”

Volgens Claudia en Gerda is een belangrijke succesfactor dat je de weg weet richting de dorpsraad en de gemeente. “We zijn heel dankbaar dat het zo goed en snel is opgepakt. Het is mooi gelukt.”

Meer berichten