Logo eilandennieuws.nl
Foto: Lilian van Rooij

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers en gezinnen voor digitaal voorlezen

REGIO - Vanwege de coronacrisis kunnen de voorleesvrijwilligers van de VoorleesExpress niet meer bij kinderen met een taalachterstand thuis voorlezen. Daarom is besloten om het voorlezen digitaal voort te zetten, bijvoorbeeld via Facetime, Skype of Zoom. Omdat in Nissewaard en op Goeree-Overflakkee nog veel gezinnen zijn die wachten op een voorleesvrijwilliger worden er nieuwe vrijwilligers gezocht. Ook gezinnen met kinderen die moeite hebben met taal en lezen kunnen zich nog aanmelden.

De VoorleesExpress is een landelijke organisatie die ervoor zorgt dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Gedurende 20 weken leest een vrijwilliger bij een gezin voor en doet taalspelletjes. Samen met de ouders streven ze ernaar dat taal- en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Op Voorne-Putten regelen Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Bibliotheek de Boekenberg de matches tussen gezinnen en vrijwilligers.

Projectleiders Nikki Valentin en Irene Naaktgeboren benadrukken hoe belangrijk het is dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. ‘We hebben aardig wat gezinnen die op een vrijwilliger zitten te wachten. Gezien het voorlezen nu op afstand plaatsvindt, is het belangrijk dat vrijwilligers overweg kunnen met programma’s als Facetime, Skype of Zoom. We zien dat het digitaal voorlezen op veel andere plaatsen een succes is. Vrijwilligers en gezinnen zijn positief en het laat zien dat je met wat creativiteit ook digitaal veel kunt bereiken om kinderen taalvaardiger te maken!’ Vrijwilligers die kinderen digitaal begeleiden zetten zich doorgaans een uur per week in.

Aanmelden als vrijwilliger

Aanmelden als vrijwilliger kan via de website https://voorleesexpress.nl/locatie/voorne-putten. Na de aanmelding wordt er contact met je opgenomen om kennis te maken en om uitleg te geven over de werkzaamheden. Voor vragen kun je bellen met Nikki Valentin via 06 21 33 94 59 of Irene Naaktgeboren via 06 25 11 83 02.

Aanmelden als gezin

Wil je een gezin aanmelden voor de VoorleesExpress? Dan zijn er enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Op www.bibliotheekdeboekenberg.nl en www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl vind je uitgebreide informatie hierover.

Meer berichten