Afbeelding

Sub-irrigatie in landbouw: pompen op 100% zonne-energie

Algemeen 689 keer gelezen

DIRKSLAND – In verband met de klimaatveranderingen ervaren we in Nederland steeds vaker droge perioden. Ook voor de landbouw heeft dat grote gevolgen. Tot op heden moesten boeren terugvallen op grote dieselpompen waarmee via beregeningsinstallaties de gewassen van water werden voorzien. Naast dat dit arbeidsintensief is, blijft het ook een kostenpost voor brandstof en zorgt het voor een forse uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. G.J. de Blois Watertechnologie en de Saman Groep lanceren met een speciaal ontwikkeld pompsysteem op zonne-energie een nieuw en duurzaam alternatief.

Op de Nederlandse markt waren eenvoudige en betrouwbare pompsystemen met een grote capaciteit tot op heden niet eenvoudig verkrijgbaar. Op basis van internationale ervaringen, is G.J. de Blois Watertechnologie in 2018 het gesprek aangegaan met Lorentz uit Duitsland. Lorentz produceert en levert al 20 jaar lang internationaal via partners kwalitatieve pompen op zonne-energie. Inmiddels is G.J. de Blois Watertechnologie partner voor Nederland waarbij ze met uitgebreide capaciteitsberekeningen kan adviseren. De tot op heden meest toegepaste pomp heeft binnen de Lorentz-groep de inmiddels de informele naam “Dutch-Lorentzpump” gekregen.

Duurzaam, compact en uitbreidbaar

In samenwerking met de Saman Groep is vervolgens gekeken naar een eenvoudige en praktische toepassing van zonne-energie voor de pomp voor toepassing in de landbouw. Het resultaat is een opklapbaar en verplaatsbaar maatwerkframe voor twee krachtige SunPower zonnepanelen. Daardoor ontstond een compact en duurzaam off-grid pompsysteem. De pompcapaciteit tijdens het groeiseizoen is voor Zuidwest-Nederland gemiddeld 400m3/dag bij een opvoerhoogte van één meter. In de praktijk is dat voldoende voor percelen tot circa zeven hectare. Het systeem kan worden uitgebreid met één of meerdere extra frame(s) met 2 zonnepanelen. Daarmee kan de capaciteit worden verhoogd tot gemiddeld 525m3/dag, of met twee frames tot gemiddeld 600m3/dag. De pomp met persleiding past in het stapelbare zonnepanelenframe en is eenvoudig verplaatsbaar met een heftruck of voorlader.

Eerste pomp in Oude-Tonge

Op 24 april 2020 is de eerste duurzame pomp met maatwerkframe geplaatst in Oude-Tonge. Met een druk op de knop was de zonne-energie beschikbaar en leverde in de voorjaarszon direct 37 m3/uur. Het systeem beschikt over uitgebreide monitoringsfuncties via een app en/of online portaal om de pomp ook op afstand te kunnen bedienen. Daarmee komen technologie, praktische eenvoud en duurzaamheid in één pompsysteem samen.

Uit de krant