Logo eilandennieuws.nl
Lekker weer de tennisbaan op. De jongeren tot 13 jaar bij elkaar, de oudere jeugd met 1,5 meter afstand en trainster Ciska Kramer in het midden (Foto: Jaap Ruizeveld).
Lekker weer de tennisbaan op. De jongeren tot 13 jaar bij elkaar, de oudere jeugd met 1,5 meter afstand en trainster Ciska Kramer in het midden (Foto: Jaap Ruizeveld).

Jongeren blij om weer bij clubs te kunnen sporten

GOEREE-OVERFLAKKEESinds afgelopen week zijn onder de geldende veiligheidsregels en afspraken in het kader van het coronavirus voorzichtig de sportmogelijkheden voor meisjes en jongens tot 18 jaar weer opgestart. Vanaf deze week geldt de versoepeling ook voor volwassenen (18+). Het is en wordt - na aanmelding en of inschrijving - bij diverse verenigingen op het eiland weer mogelijk buiten te sporten.

Door Jaap Ruizeveld

Geen wedstrijden, contacten vermijden en thuis douchen. Dus na het sporten direct naar huis. Terrassen zijn en blijven vooralsnog gesloten en van toiletten kan in principe geen gebruik worden gemaakt. Handen wassen en afstand bewaren (1.50 m), het hoort er allemaal bij. Clubbesturen benadrukken dat strikte naleving van regels en protocollen vereist is en dat het in de meeste gevallen zonder genoemde reserveringen niet is toegestaan om naar velden en of banen te komen. De versoepeling van de maatregelen van het kabinet is een broos stapje vooruit, maar dan dient eenieder zich ook aan de afspraken te houden.

Protocol

Eilanden-Nieuws nam afgelopen week een kijkje bij een jeugdtraining van Tennisschool Ciska Kramer op het LTC-tennispark in Ouddorp. Daar was de blijdschap bij de jeugd (tot 13 jaar) en bij twee jongeren tot en met 18 jaar – voor hen met 1.50 meter afstand – om weer het racket te kunnen hanteren, bijzonder groot. Samen met de voorzitter van LTC-Ouddorp was voorafgaand aan de herstart van de jeugdtraining uiterst zorgvuldig een protocol opgesteld. Dat is uitgewerkt en aan de gemeente voorgelegd die er mee instemde, aldus Ciska Kramer. “Wij zijn enthousiast om na de weken van binnen blijven nu weer gezond te kunnen sporten. Alles is gecontroleerd en tot details ingevuld. Ouders brengen hun kinderen kort voor het aanvangstijdstip van de les tot aan het bordje bij de entree van het park. Zij mogen niet op de parkeerplaats blijven wachten, maar halen na de les hun/haar jeugdige sporter weer op. Dat is op een andere plek. Dus men komt elkaar niet tegen. Uit reacties van de kinderen blijkt dat zij het best grappig vinden om via een bospaadje dan een andere route te kiezen.”

Nieuwe ballen

Voor aanvang van de les worden de kinderen opgevangen. Kramer houdt afstand tot haar leerlingen. De meisjes en jongens kennen de voorschriften. Het begint met handen wassen. Daarna gaan zij via een aangegeven parcours naar de baan. De jongsten (onder 12 jaar) mogen bij elkaar staan. Zij mogen geen hekjes of bankjes aanraken. Voor elke les zijn er nieuwe ballen. De gebruikte ballen worden apart gezet en kunnen na 24 uur weer worden ingezet. De meisjes en jongens sporten zoveel als mogelijk is met eigen spullen. Alles wat Kramer gebruikt tijdens de les, wordt gelijk daarna gedesinfecteerd. De trainster draagt in de lessen de ‘coronaverantwoordelijkheid’. Zij werkt met handschoenen en maakt na elke les alle locatiepunten schoon. Bij de jeugd (13 tot en met 18 jaar) geldt toezicht en controle op het handhaven van de 1.50 meter afstand. “Het is heerlijk om zo weer met kinderen aan de slag te zijn. Hun energie is hartverwarmend. Weer buiten zijn, hun sport kunnen beoefenen.”

Haar tennisschool is naast Ouddorp ook in Stellendam en Oude-Tonge actief. Ciska Kramer geeft bovendien Padellessen in Scharendijke op Schouwen-Duiveland. Ja, haar werkzaamheden zijn buiten het lesgeven nu sterk uitgebreid en de verantwoordelijkheid voor een goede leiding is in deze coronafase immers extra nodig. Maar daar tegenover staat het plezier van de jeugd. Samen – zij het onder extra regels – weer kunnen sporten. Dat spat er af, stelt Ciska Kramer. Uiteraard volgt zij nauwgezet de ontwikkelingen in deze coronaperiode. “De geldende voorschriften leven wij stipt na.”

Meer berichten