Logo eilandennieuws.nl

“We willen ons eiland weer even laten lachen”

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er zijn maar weinig mensen die het niet leuk vinden om een kaartje te krijgen. Ter bemoediging, als felicitatie, om iemand te bedanken of gewoon als leuk gebaar. Tegelijkertijd voelen mensen zich dankzij dat kaartje wat minder eenzaam en dus zette Maureen van Leeuwen van STRAAL! samen met Peter Kranse van Kranse Printwrx een kaartenactie op touw. Bij het Eilanden-Nieuws van gisteren zaten daarom twee kaarten om naar iemand te sturen.

Tekst en foto: Gert Klok

De toespraak van koning Willem-Alexander over het eenzaamheidsvirus vormde de trigger voor het idee. “Heel veel mensen zijn momenteel eenzaam”, vertelt Van Leeuwen. “De jeugd kan niet naar school en zien hun vriendjes en vriendinnetjes amper. Verenigingen zijn dicht, we kunnen niet even gezellig afspreken op een terrasje om bij te kletsen. Alleenstaanden missen de spontane contacten. En de ouderen worden natuurlijk nog harder getroffen, die zitten vaak alleen in hun woning en zien helemaal niemand.”

Eenzaamheidsvirus

Van Leeuwen wilde heel graag iets doen om juist dat eenzaamheidsvirus te lijf te gaan. Ze lacht: “Gezien mijn vooropleidingen, is bijspringen in de zorg er voor mij niet bij. Dus ik hoop met deze actie een bijdrage in de strijd tegen eenzaamheid te leveren. In dit geval meer vanuit mijn eigen expertise (onder meer marketing, red.). Ik heb gecheckt bij het RIVM hoe zij dachten over deze actie, maar die zeiden juist: doen! Hun enige advies is om je handen te wassen voordat je de kaart schrijft.”

Omdat zo’n eilandbrede actie alleen niet te regelen is, riep Van Leeuwen al snel de hulp in van Peter Kranse. “Ik zei meteen: als het maar enigszins in te passen is, dan doe ik mee", aldus Kranse. “We zijn vervolgens andere partijen gaan benaderen met de vraag of ze mee wilden werken. Alle partijen die meedoen, hebben een stevige binding met Goeree-Overflakkee. Ze doen echt mee vanuit het hart.” Ondanks het feit dat Kranse en Van Leeuwen echte kaartjes gebruiken die via de post verstuurd kunnen worden, hebben ze dankzij alle steun de kosten kunnen beperken. “Een deel van de bedrijven draagt financieel bij, anderen door niets te rekenen voor hun diensten. Met elkaar hebben we het voor elkaar gekregen.”

Laagdrempelig

Juist omdat de kaarten via de krant in vrijwel iedere brievenbus ploffen en een kaartje sturen op deze manier heel laagdrempelig is, hebben Van Leeuwen en Kranse voor deze opzet gekozen. “We wilden geen actie organiseren die voor een beperkte groep mensen beschikbaar is.” Bovendien is de oorsprong van de actie dan wel gerelateerd aan corona, deze kaartjes sturen kan altijd. “We hebben er bewust voor gekozen om dit helemaal weg te laten. De kaarten zijn totaal niet coronagebonden.”

Op de kaarten zijn prachtige beelden van het eiland te zien. Van Leeuwen: “We hebben door de fotokeuze het eiland van oost naar west voor iedereen herkenbaar gemaakt. We hopen op deze manier bij velen tot de verbeelding te spreken, om zo zo veel mogelijk kaartjes rond te sturen. Het eindresultaat mag er zijn.” Kranse: “We willen met deze actie heel ons eiland weer even laten lachen. Een kaartje krijgen is toch altijd leuk? Iemand heeft de moeite genomen om hem te schrijven en naar je op te sturen.” Niet iedereen heeft in of haar directe omgeving iemand die wel een bemoediging kan gebruiken. "Een kaartje sturen hoeft niet per se naar iemand die eenzaam is. Iemand bedanken of naar een vriend of vriendin sturen die je al een tijdje niet hebt gezien, kan natuurlijk ook."

De partijen die deze actie mogelijk maken zijn Kranse Printwrx, STRAAL!, Eilanden-Nieuws, Koppelaar MixMedia, Adviesgroep De Vogel, Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, Gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee.

Meer berichten