Afbeelding

Dodenherdenking om nooit te vergeten

Algemeen 282 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Niets is nog hetzelfde. Winkelen doen we alleen, we kunnen nergens meer zomaar even naartoe en ook de evenementen gaan niet door. Het is een dodenherdenking in tijden van corona. Eén waar we nog lang aan terug gaan denken.

Tekst en foto: Sam Fish

Ook op Goeree-Overflakkee waren het bijzondere herdenkingsmomenten. De gemeente legde voorafgaand aan de herdenkingsdiensten al kransen in verschillende dorpskernen. Dit om ervoor te zorgen dat er op maandagavond 4 mei niemand naar de begraafplaatsen zouden komen om te kijken naar het moment.

In overleg met de burgemeester mochten Marieke de Jong en Jordi Hotting naar de algemene begraafplaats in Oude-Tonge. De belofte was dat er, behalve een journalist, niemand anders aanwezig zou zijn. En dat lukte. De algemene begraafplaats in Oude-Tonge was volledig stil. Goeree-Overflakkee herdenkt dit jaar vanuit huis.

En dat was ook het plan van Marieke. Zij reageerde in eerste instantie op de oproep aan de trompettisten om dodenherdenking naar huis te halen. Maar met de toevoeging van Jordi werd het een ceremonie die beter tot zijn recht zou komen op de algemene begraafplaats.

Speciale herdenking

Marieke speelt dit jaar al 25 jaar trompet bij Fanfare-orkest Vooruit in Oude-Tonge. Al jaren speelt ze ook het Signaal Taptoe tijdens de dodenherdenking in het dorp. Jordi was van 2002 tot 2007 in militaire dienst, maar nog elk jaar is hij aanwezig bij de dodenherdenking als veteraan. Als veteraan gaat Jordi ook klassen langs op basisscholen. “Dat is een belangrijk onderdeel van wat ik doe. De kinderen moeten weten hoe het is als je in dienst bent. We kennen allemaal de beelden uit films, maar het is echt anders als je er middenin zit. Die verhalen en dodenherdenking, het zijn belangrijke delen van de opvoeding.”

Dodenherdenking is voor beiden een speciale dag. Marieke’s opa was Indiëganger en Jordi heeft alles zelf van dichtbij meegemaakt. “Ik moet, net als iedereen, gewoon werken met dodenherdenking en Bevrijdingsdag, maar ik ben er echt niet bij met mijn hoofd”, vertelt hij. “Ik ben ook van mening dat 5 mei elk jaar een vrije dag zou moeten zijn. We zouden als land veel meer stil moeten staan bij wat we hebben meegemaakt en de vrijheid die we nu hebben.”

Ceremonie

De toespraak van de burgemeester was al om 19.00 uur te zien. Op die manier kon iedereen op eigen manier om 20.00 uur stilstaan bij dodenherdenking. Het is dan ook om 19.58 uur de eer aan Marieke om het Signaal Taptoe te blazen, Jordi staat in houding en het hele gebeuren is live te zien op zijn Facebook.

Twee minuten stilte en dan het Wilhelmus. Tot slot legt Jordi nog een bloemstuk neer. Een eerbetoon aan alle slachtoffers en zijn collega’s die zo hard hebben gevochten voor onze vrijheid.

Uit de krant