Afbeelding

Op zoek naar de Oude Wereld bij Goeree

Algemeen 1.236 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEEWas het een nederzetting uit de Romeinse tijd, een stad zelfs? Was er een castellum, hier nabij de kop van Goeree? Er is niets met zekerheid over te zeggen. Zelfs de locatie van de Oude Wereld is een raadsel. Deze week gaat, als onderdeel van de Nationale Romeinenweek, een zoektocht van start om het mysterie onthullen.

Door Kees van Rixoort

Het verhaal over de Oude Wereld hebben we te danken aan de zeventiende-eeuwse kroniekschrijver Pieter Jan Twisch. In ‘Chronyck van den ondergang der tyrannen, ofte jaerlijkse geschiedenissen in wereldlijcke ende kerkeklijcke saecken van Christi geboorte of tot desen tijd toe, deel 2’, dat in 1620 verscheen, beschrijft hij dat er ten noorden van Goeree ‘een oude vervallen stad’ is ontdekt.

De ‘stad’ was eeuwenlang verborgen in zee, maar bij extreem laag water waren fundamenten bloot komen te liggen van huizen en straten. Ook vond men onder andere Romeinse munten, tanden, koperen ringen, sleutels, een kruik en glasscherven. Na Twisch maken ook geschiedschrijvers als H. van Dam (1681), Jongejan (1830) en Boers (1843) melding van de wonderbaarlijke ontdekking. Zij voegen er vondsten van bijvoorbeeld bomen en veel rood en blauw aardewerk aan toe.

De vondst prikkelt de verbeelding. Maar hoe zit het écht met deze Oude Wereld? Waar lag deze verdwenen stad? Waren het inderdaad de Romeinen die de nederzetting stichtten? Om deze en tal van andere vragen zo mogelijk te beantwoorden, is een project gestart om de Oude Wereld opnieuw te ontdekken. Dit aan de hand van oude en hopelijk ook nieuwe bronnen.

Het mooie van deze zoektocht is dat iedereen mee kan doen. Iedereen die informatie of suggesties heeft, of bijvoorbeeld tijdens het strandjutten iets heeft gevonden dat mogelijk kan verwijzen naar de verdwenen nederzetting, kan zich melden via redactie@romeinsekust.nl. De zoektocht, die in ieder geval een jaar duurt, is ook bedoeld om meer aandacht en draagvlak te creëren voor het erfgoed op Goeree-Overflakkee.

De initiatiefnemers hopen op het ontstaan van een ‘community’, die gedurende het hele jaar actief is om mee te praten, mee te denken en mee te discussiëren over het ontsluieren van een intrigerend raadsel. Dit kan via een tweetal webpagina’s: één op de website www.Romeinsekust.nl en één op Facebook.

Het project is een initiatief van historische vereniging De Motte, 1Arch/Hazenberg Archeologie uit Leiden, Adviespraktijk A=M uit Voorburg en de gemeente Goeree-Overflakkee. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunen het project met een subsidie.

Romeinenweek

De zoektocht naar de Oude Wereld gaat deze week van start. Deze start is daarmee een onderdeel van de Nationale Romeinenweek, die duurt van 25 april tot en met 3 mei. Tijdens deze week maken De Motte, de archeoloog Tom Hazenberg, erfgoedadviseur Jan Breimer en mogelijk wethouder Daan Markwat een podcast om het project te introduceren. Deze podcast is beschikbaar vanaf donderdag 30 april, 12.00 uur, op www.romeinsekust.nl.

Het thema van de eerste online Nationale Romeinenweek is archeologie. “Onder onze voeten liggen de resten van een wereldrijk. Wapens, tempels, aardewerk en zelfs hele schepen: de Nederlands bodem is een schatkamer. Al die voorwerpen vertellen het verhaal van de Lage Landen in de Romeinse tijd”, stellen de organisatoren RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland om het publiek enthousiast te maken.

Wat is er allemaal te doen en te zien? Verhalen, een online tentoonstelling, een spel, een pubquiz, et cetera. Zie: www.romeinen.nl/ontdek-romeins-nederland/romeinenweek.

Afbeelding

Uit de krant