Logo eilandennieuws.nl

Gemeente moet mogelijk diep in eigen buidel tasten bij regeling voor zzp'ers

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee moet mogelijk diep in de eigen financiële reserves tasten om alle aanvragen voor financiële steun van zzp'ers voor te kunnen schieten.

Door Gert Klok

Navraag bij de gemeente leerde dat Goeree-Overflakkee de aanvragen deels zal moeten voorfinancieren en dat de gemeente nog niet weet of er op korte termijn meer geld beschikbaar komt. "De Rijksoverheid heeft aangegeven volledige compensatie aan de gemeenten te verstrekken voor het extra beroep op aanvullende bijstand voor levensonderhoud, de leningen voor bedrijfskapitaal en de uitvoeringskosten", aldus een woordvoerder van de gemeente. "De bekostiging vanuit de Rijksoverheid komt in 2021 pas rond. Tot die tijd zal de gemeente deels (er is immers al een betaling van het rijk ontvangen) moeten voorfinancieren."

Eerder deze week liet de gemeente al weten dat het voorschot van ruim 790.000 euro niet toereikend is om de meer dan 660 Tozo-aanvragen (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) te honoreren. En dan gaat het alleen nog maar om de maand maart. Gehuwde zzp'ers kunnen voor maart, april en mei een bedrag van maximaal 1.500 euro per maand aanvragen, alleenstaande zzp'ers maximaal 1.050 euro per maand. Daarbovenop komen ook de meer dan 100 aanvragen voor een lening van maximaal 10.000 euro (met een rente van 2 procent) voor bedrijfskapitaal en de uitvoeringskosten die door de gemeente worden gemaakt.

Een simpele rekensom leert dat dit met het huidige aantal aanvragen al een hap van enkele miljoenen uit de gemeentelijke financiële reserve zou betekenen, als de Rijksoverheid niet snel meer geld overmaakt. Volgens wethouder Peter Feller van Financiën is op dit moment nog niet bekend wat de financiële gevolgen zijn voor de gemeente Goeree-Overflakkee. "Er wordt gewerkt aan het verkrijgen van een overzicht op dit gebied. Te zijner tijd wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd."

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trok deze week al aan de bel bij minister Knops van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Veel gemeenten dreigen in financiële problemen te komen door de coronacrisis. De kosten lopen verder op door noodmaatregelen als de Tozo voor zzp'ers, terwijl inkomsten uit zaken als parkeren en toerisme veel lager zijn dan gebruikelijk. Naar goed Nederlands gebruik is een werkgroep in het leven geroepen met mensen uit ministeries en gemeenten. Zij gaan de werkelijke kosten voor gemeenten in kaart brengen.

Goeree-Overflakkee houdt zich voorlopig vast aan de belofte van volledige compensatie vanuit de Rijksoverheid. "Het kabinet monitort de ondersteuningsaanvragen en op basis hiervan én de signalen van gemeenten wordt bezien of verdere bevoorschotting nodig is. Na afloop van 2020 moet iedere gemeente zich verantwoorden over de werkelijke uitgaven en worden de benodigde middelen definitief vastgesteld en uitbetaald."

Meer berichten