Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Stel medische zorg niet uit, blijf de huisarts ook in deze tijd raadplegen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bewoners met klachten, die niet aan het coronavirus gerelateerd zijn, melden zich minder vaak bij de huisarts of spoedeisende hulp. Dit merken de huisartsen en specialisten. Iris van Groeningen, Internist en Medisch manager SEH, roept bewoners juist op om de eigen huisarts te blijven raadplegen wanneer er klachten zijn. “Laat je eigen gezondheid voorop staan en stel noodzakelijke zorg niet uit”, luidt de boodschap.

Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep om de huisartsenpraktijk niet te bezoeken met niet urgente klachten. Dat is heel fijn. Het geeft ze ruimte om telefonisch veel luchtwegklachten te beoordelen wat meer tijd kost. Ook is er veel tijd geïnvesteerd in de organisatie van de zorg rondom corona en niet-corona klachten. Zowel de huisartsen (Zorggroep Haringvliet), de huisartsenpost en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis hebben een grote inspanning geleverd om goede zorg te kunnen blijven leveren. Ook voor klachten die niets met Corona te maken hebben. Zo is er veel telefonisch overleg met patiënten en er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van beeldbellen.

Verontrustende klachten

Zo zien onder andere cardiologen een stuk minder patiënten met klachten, zoals pijn op de borst bijvoorbeeld, dan vorig jaar in deze tijd. Dit is een landelijke tendens. Cardioloog Hok Hay Oei: “Dit zijn verontrustende klachten, blijf hier niet mee rondlopen en schakel professionele hulp in.”

Strikt gescheiden

Wat mogelijk ook meespeelt is dat bewoners bang zijn voor besmetting met het Covid-19 virus. Huisarts Kasper Bruggeman: “Wij begrijpen deze angst. Maar zowel in de huisartsenpraktijk als in het ziekenhuis worden patiënten, waarvan het vermoeden bestaat dat ze het virus dragen, strikt gescheiden ontvangen, onderzocht en eventueel behandeld. Juist door de goede voorbereiding en samenwerking hebben we ook voor niet-Coronapatiënten voldoende capaciteiten en is het veilig”

Heeft u klachten waarover u zich zorgen maakt, neem dan zeker contact op met uw huisarts. Er is minder capaciteit om alle klachten daadwerkelijk te zien, maar mensen mogen ons altijd bellen om een inschatting te maken of het noodzakelijk is om langs te komen op de praktijk. Als mensen twijfelen of ze contact op moeten nemen, kunnen ze altijd eerst op thuisarts.nl kijken voor informatie over hun medische klachten.

Meer berichten