Jaap Santifort (links) en Ted Sluijter bij het startpunt van de mtb-route.
Jaap Santifort (links) en Ted Sluijter bij het startpunt van de mtb-route.

MTB-routes: sportief in de natuur

Algemeen 1.442 keer gelezen

OUDDORP – Al geruime tijd zijn vrijwilligers van de verschillende fietsclubs op het eiland actief met het uitzetten van speciale routes voor mountainbikers. Het is de bedoeling dat er op het eiland drie mtb-routes worden ontwikkeld die met elkaar verbonden zijn. Vorige week kon de westelijke route worden gepresenteerd. Een route die vrijwel overal door natuurgebieden voert.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Vanwege het rondwaren van het coronavirus kon er nog geen officieel tintje aan de afronding van de eerste route worden gegeven. Toch vond één van de initiatiefnemers, Jaap Santifort uit Ouddorp, het belangrijk om aan het begin van het toeristen- en wielerseizoen hier even bij stil te staan. De presentatie vond plaats bij de uitkijktoren bij de strandovergang noord in Ouddorp. Dit is het startpunt van de westelijke route. De route loopt uiteraard niet over de gebaande wegen en daarom is er nauw samengewerkt met verschillende terreinbeheerders onder wie Natuurmonumenten. Ted Sluiter van deze organisatie was ook aanwezig bij de presentatie. Hij liet weten heel blij te zijn met het initiatief van de mountainbikers. Hij legt uit dat Natuurmonumenten het heel belangrijk vindt dat zoveel mogelijk mensen van de natuur kunnen genieten en dit kan natuurlijk ook op de fiets.

Plannen

Jaap Santifort, bestuurslid van TCO, vertelt dat hij met enkele wielerliefhebbers elf jaar geleden al heeft nagedacht over de aanleg van een mtb-route. “Die zou dan hier door De Enden lopen. Maar dit is niets geworden. Daarna hebben we nagedacht over andere locaties maar door allerlei oorzaken hebben de plannen een tijdje stilgelegen”. Maar de behoefte onder de mtb-ers aan een goed parcours bleef groeien. Een tijdje terug heeft men de draad weer opgepakt en in samenwerking met de gemeente – die aanspreekpunt werd – werden verdere plannen ontwikkeld. Hierbij werd nauw samengewerkt met Natuurmonumenten, Staatbosbeheer, het Waterschap, Gemeente Goeree-Overflakkee en particuliere grondeigenaren.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is heel blij met het initiatief. “Een tijd geleden kregen we via de sociale media signalen van een uitnodiging om te gaan mountainbiken in één van onze kwetsbare gebieden. Dit kan natuurlijk niet”, aldus Ted Sluijter. Er werd contact opgenomen met eilandelijke mountainbikeverenigingen en door “heel goede samenwerking”, kon er een mooie route worden uitgezet. Het resultaat van deze samenwerking is de westelijke route. Routes in het midden en oosten van het eiland zijn nog niet helemaal compleet en worden over een tijdje gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de drie routes op elkaar gaan aansluiten.

Het was een heel karwei voor de vrijwilligers – afkomstig van de eilandelijke fietsclubs - om de routes uit te zetten. Natuurlijk moest er toestemming zijn van de beheerders en daarnaast diende er ook gelet te worden op de veiligheid van het parcours. Ook moest de sport niet teveel verstoring geven in de natuur. De paden door duinen en langs dijken zijn gemaakt door een smalle strook van ongeveer 50 cm breed vrij te maken met behulp van een bosmaaier of ander gereedschap. De route wordt aangegeven met kleine bordjes, deze zijn betaald door de gemeente.

Route

De westelijke route (zie kaartje) heeft als startpunt de uitkijktoren bij de strandovergang naar Strand Noord. “We hebben voor deze plaats gekozen omdat er voldoende parkeergelegenheid is en bij Strandcafé De Zeester een wc is en ook kan er eventueel koffie worden gedronken”, aldus Jaap Santifort. De route voert door het duingebied tot aan ’t Plaetje om vervolgens via het Roggebos naar het Scheelhoekbos te gaan om vervolgens via de zuidkant van het eiland weer om te buigen naar het startpunt. Natuurlijk kunnen mtb-ers ook op andere punten ‘instappen’. “Het is een mooie lange route van ruim dertig kilometer, die voert door de duinen langs de Noordzee en bunkers, de havens het stadje Goedereede en verschillende natuurgebieden”.

Het is de mountainbikers er alles aan gelegen om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Uit de praktijk is al gebleken dat ze ook een signalerende functie hebben richting de gemeente of de terreinbeheerder als er onderweg onregelmatigheden worden geconstateerd, zoals het aantreffen van illegaal gestort afval of gevallen van stroperij. Sommige mountainbikers waren al lid van Natuurmonumenten en er zijn er een aantal leden bijgekomen dankzij de samenwerking met Natuurmonumenten.

Crossen

Het aanwezig zijn van mountainbikes in natuurgebieden krijgt niet altijd begrip van natuurliefhebbers, zo is de ervaring van zowel Sluijter als Santifort. “Maar als we het uitleggen dan begrijpt men het meestal wel”, weet Jaap. “We leven in Nederland met 17 miljoen mensen en dan moeten we elkaar de ruimte geven om samen van de natuur te genieten. Dit moet natuurlijk wel met begrip voor elkaar gepaard gaan. En dat begrip is er meestal wel na uitleg”, aldus Ted Sluijter.

Mountainbikers brengen nauwelijks verstoring in de natuur, hun gemotoriseerde ‘collega’s’ op de crossmotoren -en brommers doen dit wel. “Dit kan niet in de natuurgebieden en hierop wordt door ons streng gehandhaafd. Vorig weekend zijn hiervoor nog drie processen-verbaal opgemaakt en de boetes zijn niet gering”, benadrukt Sluijter.

Wie meer info wil, kan terecht op de Facebookpagina van de MTB-route: https://www.facebook.com/Mtbgoeree/.

Uit de krant