Zelfs op hoge leeftijd brachten Johannes baron van Knobelsdorff en zijn echtgenote Marie Therése op uitnodiging van onze krant nog een bezoek aan Goedereede.
Zelfs op hoge leeftijd brachten Johannes baron van Knobelsdorff en zijn echtgenote Marie Therése op uitnodiging van onze krant nog een bezoek aan Goedereede.

Oud-burgemeester van Goedereede/Stellendam overleden

Algemeen 3.865 keer gelezen

GOEDEREEDEIn zijn woonplaats Lemele (Ommen) vond dinsdagmiddag 7 april in besloten kring de begrafenis plaats van Johannes baron van Knobelsdorff. De oud-burgemeester van de toen nog zelfstandige gemeente Goedereede/Stellendam (1947-1961) overleed donderdag 2 april op de leeftijd van 102 jaar.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

In zijn werkzaam leven was hij onder andere actief op de secretarie in de gemeenten Zoetermeer, Harmelen en Veldhuizen. In het laatste oorlogsjaar (WOII in 1944) moest hij onderduiken. Na de bevrijding volgde in april 1947 zijn benoeming tot burgemeester van Goedereede/Stellendam. In zijn eilandelijke periode was de Watersnoodramp (1953) een triest dieptepunt toen alleen al in Stellendam 69 inwoners het leven verloren. In 1961 werd Van Knobelsdorff opgevolgd door waarnemend burgemeester Kleijnenberg. Zelf werd hij eerste burger (gedurende 13 jaar) in Sassenheim. Voor hij met pensioen ging in 1982, was hij nog enige jaren dijkgraaf.

Van Knobelsdorff was tot op hoge leeftijd betrokken en belangstellend bij hetgeen zich in “zijn pareltjes, het stadje Goedereede en zeker bij de Koninklijke Fanfare Apollo” afspeelde. Hij onderhield jarenlang contacten met veel eilanders op de Kop van Goeree. Voor onze krant mocht ik hem twee keer uitnodigen voor interviews, waarvan één in zijn geliefd Café Goeree aan de Markt. Dit gesprek mondde toen uit in een hoofdstuk in het boek over de Kon. Fanfare Apollo (bij het 125-jarig jubileum in 2011). Van Knobelsdorff was een aantal keren onderscheiden. Zo was hij ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in de Orde van Oranje-Nassau

Uit de krant