Logo eilandennieuws.nl
Minister De Jonge in gesprek met mensen van CuraMare (Foto: QPhoto Jeffrey Groeneweg).
Minister De Jonge in gesprek met mensen van CuraMare (Foto: QPhoto Jeffrey Groeneweg).

Minister Hugo de Jonge bezoekt Nieuw Rijsenburgh

SOMMELSDIJK - Minister Hugo de Jonge was maandag op bezoek bij verpleeghuis Nieuw Rijsenburgh. De woonzorglocatie in Sommelsdijk is hard getroffen door het coronavirus, met tot nu toe 35 besmettingen en zeven slachtoffers.

Het doel van het bezoek van de minsiter was te zien wat de impact van het coronavirus is op bewoners, medewerkers, mantelzorgers en familieleden. Tijdens het bezoek werd in een drietal gesprekken een compleet beeld geschetst van de situatie op de woonzorglocatie, het ziekenhuis en van de regionale samenwerking.

“Vreselijk om te zien hoe het virus hier in zo’n korte tijd zoveel slachtoffers heeft gemaakt. Dat raakt de families, de gemeenschap hier op het eiland en natuurlijk ook de zorgmedewerkers enorm. Tegelijkertijd ben ik ook onder de indruk van de daadkracht en het doorzettingsvermogen waarmee CuraMare de uitbraak te lijf is gegaan. Dankzij die inzet is er nu weer sprake van een beheersbare situatie”, aldus de minister.

De Jonge heeft uitgebreid gesproken met het team Ouderenzorg. Marjolein Damen, arts-microbioloog, gaf onder andere een toelichting op de huidige stand van zaken, de genomen maatregelen en de effecten hiervan. CuraMare heeft vanaf het eerste moment nauwgezet de richtlijnen van het RIVM en de GGD gevolgd. Daarnaast gelden in Nieuw Rijsenburgh extra maatregelen bovenop de voorschriften van het RIVM. Zorgmedewerkers maken gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij iedereen die op een woongroep of afdeling woont waar een positief geteste bewoner of bewoner met een verdenking op het coronavirus woont.

Wijnand den Hertog, divisiemanager en crisiscoördinator Ouderenzorg, informeerde de minister over de ontwikkelingen in Nieuw Rijsenburgh: "Iedere dag komt een speciaal outbreak team bij elkaar. Binnen dat team worden afspraken gemaakt over de zorg voor positief geteste of corona verdachte bewoners en medewerkers. We doen er alles aan om onze bewoners en medewerkers te beschermen. Daarnaast gaat de dagelijkse zorg op onze locatie uiteraard ook onverminderd door.”

Nieuw Rijsenburgh is een onderdeel van CuraMare, net als Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Hierdoor is intensieve samenwerking tussen het ziekenhuis en de ouderenzorg mogelijk. Zo zijn een arts-microbioloog en een deskundige infectiepreventie onderdeel van het team. In één centraal crisisteam vindt overleg en besluitvorming plaats over integrale veiligheid en continuïteit van zorg.

Daarnaast kwam samenwerking tijdens de coronacrisis op het eiland aan bod. Huisartsen, thuiszorg maar ook de gemeente hebben nauw contact om de continuïteit van zorg aan de bewoners van Goeree-Overflakkee en de omliggende eilanden te waarborgen.

Meer berichten