Afbeelding

Aantal besmettingen naar 66, ziekenhuis plaatst extra units

Algemeen 6.595 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De afgelopen dagen is de teller van het aantal coronabesmettingen op het eiland verder opgelopen. Volgens de GGD waren op vrijdagmiddag 66 mensen besmet met het virus. Vier mensen op het eiland zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Het RIVM hanteert een aantal per 100.000 inwoners en meldde op vrijdagmiddag 153,8 besmettingen. Aangezien Goeree-Overflakkee ongeveer 50.000 inwoners telt, kom je bij halvering van dat aantal op ongeveer 77 besmettingen. Het 'echte' aantal besmettingen is nog veel hoger, omdat lang niet iedereen met een coronabesmetting wordt getest. Zij blijven veelal in thuisquarantaine. De cijfers laten nog altijd een stijgende lijn zien, waarmee nog maar eens wordt bevestigd hoe verschrikkelijk belangrijk het is om zoveel mogelijk thuis te blijven en altijd die 1,5 meter afstand te bewaren.

Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland heeft vrijdag 27 maart vijf units geplaatst op de parkeerplaats bij de ingang van de spoedeisende hulp. Vanuit deze tijdelijke units verzorgt de huisartsenpost ook overdag de intake van patiënten met luchtwegklachten en het vermoeden op een besmetting met het coronavirus. Waar mogelijk en nodig kunnen de huisartsen ondersteund worden door medewerkers van het ziekenhuis, aldus CuraMare in een toelichting. "In de bestaande huisartspraktijk worden de patiënten gezien met andersoortige aandoeningen. Let op ook voor deze tijdelijke huisartsenpost geldt dat de patiënt zich eerst telefonisch moet melden bij de huisarts. Er is geen vrije inloop."

In overleg met de GHOR/Veiligheidsregio en het ziekenhuis is ook per direct gestart met de aanleg van een tijdelijke landingsplaats voor helikopters. Vervoer per ambulance of mobiele intensive care unit kost soms te veel tijd. Dan is het noodzakelijk om een helikopter in te zetten. Een tijdelijke landingsplaats voor helikopters zorgt ervoor dat patiënten snel naar verschillende andere ziekenhuizen in Nederland kunnen worden overgeplaatst, mocht het aantal patiënten sterk toenemen. De parkeerplaats achter het ziekenhuis is hiervoor helemaal afgezet. Ook moesten enkele bomen worden gekapt om de landingsplaats mogelijk te maken.

De landingsplaats wordt maandag 30 maart in gebruik genomen. "Tijdens het landen en opstijgen van een helikopter is veiligheid zeer belangrijk. De beveiliging op deze landingsplek wordt gedaan door speciaal hiervoor opgeleide beveiligers. Om gevaarlijke situaties te voorkomen vragen we omwonenden om niet te komen kijken bij het opstijgen en landen van een helikopter", aldus CuraMare. "We realiseren ons dat de aanleg van een landingsplaats voor een helikopter niet ideaal is in een woonwijk. Echter, het is in deze tijd van levensbelang voor patiënten. Daarom vertrouwen wij op ieders begrip." Zodra het niet meer nodig is, worden de units en de landingsplek weer weggehaald. 

Het ziekenhuis in Dirksland werkt nauw samen met het Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum om de corona-uitbraak in de regio zo effectief mogelijk aan te pakken. Momenteel staat er veel druk op de Intensive Care (IC) zorg in de regio. Daarom heeft Spijkenisse Medisch Centrum besloten om gediplomeerde collega’s uit te lenen aan de IC-afdelingen in de ziekenhuizen in Dirksland en Rotterdam. De IC-afdelingen van beide ziekenhuizen worden zo tijdelijk versterkt met de noodzakelijke mankracht. "Op korte termijn is dit de meest effectieve oplossing om IC-zorg van de drie ziekenhuizen voor de hele regio op te schalen", aldus zorgorganisatie CuraMare. "Door deze intensieve samenwerking van ziekenhuizen zijn we in staat om de optimale inzet van zorg en medewerkers te garanderen. Regionaal gaan we met alle zorgorganisaties de uitdaging aan om de zorg tijdens de coronacrisis zo goed mogelijk te organiseren voor de regio."

Uit de krant