Logo eilandennieuws.nl
Vakantiepark Klepperstee is volledig afgesloten.
Vakantiepark Klepperstee is volledig afgesloten.

Vakantieparken en campings nemen zelf alvast maatregelen

OUDDORP - Een aantal grote vakantieparken op de Kop van Goeree (De Klepperstee, Landal Strand Resort Ouddorp Duin, Center Parcs en RCN Toppershoedje) heeft in afwachting van de nieuwe adviezen van de Veiligheidsregio aan burgemeester Grootenboer zelf al stappen gezet en zeer ingrijpende maatregelen getroffen. 

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

“Hoe duidelijk wil je het hebben, het is nu geen tijd om een vakantiepark te exploiteren. Gezondheid gaat in deze coronaperiode boven alles. Daar ligt nu de hoogste prioriteit.” Dit stelde Jeroen den Hollander, directeur vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp. "De oproep van premier Rutte om eigen verantwoordelijkheid in deze crisis te nemen hebben wij in de week vanaf 16 maart al direct opgepakt. Toen anderhalve week geleden de horeca hun zaken verplicht moesten sluiten, werd gelijktijdig door de overheid een oproep gedaan om sociale contacten en niet noodzakelijk reizen tot het uiterste te beperken. Toen al voelden wij ons niet goed bij de gedachte om door te gaan om recreatie/toerisme en niet noodzakelijk reizen te faciliteren. Wat er onder andere in Italië is gebeurd, maakte diepe indruk op ons. Wij vroegen ons af hoe kunnen we eraan bijdragen om de gevolgen van besmetting door het coronavirus in ons land en uiteraard ook in onze eilandelijke omgeving zo goed mogelijk in te dammen. Eigenlijk was er maar een antwoord: Wij besloten - op basis van de eerste voorschriften - onze parken in ieder geval tot 6 april te sluiten."

Geen besluit tot sluiting

Maandag 16 maart heeft Den Hollander direct contact gezocht met de gemeente Goeree-Overflakkee met het verzoek om bij de landelijke overheid te pleiten voor het sluiten van recreatie- en vakantieparken. "Er is na de tweede aanscherping van veiligheidsmaatregelen landelijk overleg gevoerd met de verantwoordelijke ministers en burgemeesters in de verschillende Veiligheidsregio’s om burgemeesters bevoegdheden te geven op het gebied van handhaving. Dit om bij escalaties (zoals afgelopen weekeind met landelijk massale toestroom van personen naar stranden en parken) direct te kunnen optreden. Gelukkig was het op de Kop van ons eiland redelijk rustig. Ieder kende ook de oproep van de burgemeester niet naar het eiland te komen. Maar helaas kwam er, zo vonden wij, op dat moment geen besluit om vakantie-en recreatieparken tot nadere datum te sluiten. Eigen verantwoordelijk voorop maar geen advies van de Veiligheidsregio/de gemeente of er een sluitingsplicht komt en ook niet over welke periode het dan gaat. Dit is belangrijk te vernemen. Betrokken ondernemingen waaronder ook de onze, lopen zeker zonder duidelijkheid extra grote financiële risico’s”, zegt Den Hollander.

Omgeboekt of geannuleerd

“Vanaf 16 maart hebben wij onze gasten op de verschillende locaties, camperpark en al onze kampeerders geïnformeerd dat wij de start van het seizoen tot vooralsnog 6 april uit zouden stellen", vervolgt Den Hollander. "Dat betreft losse kampeerders, gasten met een voorseizoen en seizoenplaats. Die aanpak gold ook voor mensen die een cabin hadden geboekt op De Klepperstee. Alle boekingen zijn tot en met 6 april geannuleerd. Vervolgens hebben we de gasten in de vakantiewoningen van de Ridderstee verzocht naar huis te keren en ook hier alle boekingen tot en met 6 april omgeboekt of geannuleerd." Op donderdag 19 maart viel het meest zware besluit, aldus de directeur van De Klepperstee. "Alle vaste gasten van De Klepperstee en Camping De Magneet met een jaarplaats hebben wij verzocht te vertrekken en vervolgens is ons park afgesloten. De meeste gasten toonden begrip voor ons handelen. Echter niet iedereen." Hij refereert aan contacten met de gemeente de afgelopen week, maar tot donderdagavond was er nog geen terugkoppeling naar de ondernemers over besluiten/adviezen van de Veiligheidsregio.

Invloed op beleving

Als gevolg van de maatregelen om de uitbraak van het coronavirus aan banden te leggen, heeft het parkbestuur van Landal Strand Resort Ouddorp Duin besloten om het park met ingang van vandaag (27 maart) tot 1 juni 2020 tijdelijk te sluiten, geeft parkmanager Marit Mulders aan. "Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus zijn door de regering verregaande maatregelen aangekondigd. Dit betekent onder andere dat horeca, het zwembad en het indoor speelparadijs moeten sluiten en dat mensen op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven. Deze nieuwe maatregelen zijn ook van invloed op de beleving van de gasten op het park. Een grote rol in onze besluitvorming is dat we gasten niet het aanbod kunnen bieden wat men van ons gewend is", aldus Mulders. "Het is in deze periode voor gasten en eigenaren niet mogelijk om op het park te verblijven." Gasten die geboekt hebben met een aankomstdatum voor 1 juni 2020 worden geïnformeerd (per e-mail of telefoon). Mulders: "Als alternatief bieden wij hen een voucher ter waarde van de reeds betaalde reissom. Dit document kan worden gebruikt voor het maken van een boeking in een andere periode. In het kader van de voedselketen is de winkelvestiging van de Spar aan de Westerweg bij het plein geopend, evenals overigens de andere supermarkten in de dorpskern."

Gratis onderdak zorgpersoneel

"Uiteraard volgen wij strikt de veiligheidsrichtlijnen die door de overheid zijn en worden gesteld in deze zeer trieste ontwikkeling in en rond het coronavirus. Voor ons RCN-Vakantiepark in Ouddorp betekent het dat er tot de datum van 1 juni niet in de openbare ruimte op ons terrein mag worden gekampeerd. Het callcenter is nu gesloten. Onze start van het seizoen stond voor dit weekend gepland en dat gaat nu niet door. Er is informatief contact geweest met de burgemeester”, vertelt manager Roland Hoogwerf. "Het wachten is nu - na de aangescherpte maatregelen van afgelopen maandag - op het advies van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aan de burgemeester. Zij zal het advies gaan hanteren. Of dat leidt tot een gehele sluiting van het park is zoals gemeld op dit moment (donderdag) helaas nog niet aan te geven. In die onzekerheid wat kan en mag en tot het moment waarop er besluiten worden genomen, richten wij ons pakket vooralsnog op de verhuur aan particulieren van accommodaties, stacaravans en chalets. Ook voor deze insteek hanteren wij de uiterste veiligheidsmaatregelen. Met onder andere telefonische contacten en zonder bezoek aan de receptie. Belangrijk om te melden is dat mensen die in de zorg werken en op korte afstand bij hun werk willen zitten of bang zijn hun gezin te besmetten of een andere reden hebben tot verblijf elders, landelijk en bij ons op RCN Vakantiepark Toppershoedje gratis de komende periode kunnen verblijven. Dit signaal is al massaal op Facebook gedeeld. Wij hebben hier geen reclame-uitingen bij. Het is echt bedoeld dat wij dit vanuit maatschappelijk oogpunt doen." Meer informatie hierover: rcn.nl/coronavirus.

Wat de maatregelen voor recreatie ondernemers inhouden wordt hen vrijdag in een brief van de gemeente meegedeeld.

Meer berichten