Afbeelding

UFA: “Bedrijfsresultaten komen onder grote druk” Beperking wekelijkse vistijd voor Stellendamse vloot

Algemeen 636 keer gelezen

STELLENDAM - De visserijsector met de Stellendamse haven, aanverwante bedrijven en scheepswerven staat in de top van de economische pijlers van onze gemeente. Ook zij ondervindt de directe gevolgen van het coronavirus. Een bezoek aan de buitenhaven toonde zaterdag een fraai beeld van talrijke kotters aan de steigers. Eilandelijk, maar ook uit Urk en Scheveningen. Dat is echter de buitenkant. Reden om contact te leggen met algemeen directeur Johan van Nieuwenhuijzen van UFA (United Fish Auctions) over de actuele stand van zaken. Bedrijfsresultaten zijn onder grote druk komen te staan en voor UFA betekent de daling van visprijzen ook minder omzet en inkomsten.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Van Nieuwenhuijzen stelt: “Het afgelopen weekeind is er een bijeenkomst geweest van de Nederlandse Producenten Organisaties (belangenbehartiging voor de visserijsector) waar besloten is dat er maximaal 80 uur gevist wordt. Voor de uitgevaren Stellendamse vloot betekent dit ongeveer een halve dag minder vistijd per week. Deze maatregel is ingezet om onnodige voorraadopbouw en voedselverspilling te voorkomen. De vissers realiseren zich ook dat de vis bijdraagt in de beschikbaarheid van gezonde voeding. Positief is de ontwikkeling van de brandstofprijs, deze is gehalveerd ten opzichte van voorgaande maanden. Het voordeel van deze daling kan helaas het verlies aan visomzet voor de visserman niet compenseren.”

Dienstverlening

De UFA-directeur geeft aan dat de visprijzen gemiddeld 35 tot 40 procent lager waren dan voorgaande weken. De aangevoerde hoeveelheid vis was vergelijkbaar. De specifieke horeca vissoorten zoals griet en tarbot noteerden prijsdalingen van meer dan 50 procent. Sliptong ging van 11 naar 7 euro per kg en schol van 2,20 naar 1,60 euro. De prijsdaling wordt veroorzaakt door het wegvallen van de Europese horecamarkt. Het supermarktkanaal verkoopt meer product maar het is nu nog moeilijk in te schatten of dit ook voor Noordzeevis lukt. Wel is afgelopen week alle aangelande vis verkocht. De dienstverlening naar de kopers is opgeschaald. Zij beschikken nu over de mogelijkheid te kopen via de installatie van de veilingklok op de mobiele telefoon. Hierdoor is aanwezigheid van de koper in de mijnzaal niet noodzakelijk en met minder personen daalt het risico op besmetting. De richtlijnen van het RIVM worden opgevolgd.

Oosterscheldekreeft

Het evenement voor de verkoop van de “eerste Oosterschelde kreeft 2020” waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat, is voorlopig uitgesteld. De Oosterscheldekreeft zou deze week worden aangevoerd op de visafslag van Colijnsplaat. Van Nieuwenhuijzen schat in dat 90 procent van alle kreeft normaal wordt verkocht aan de horeca, maar deze markt is nu dicht. De kreeftenvissers zoeken naar alternatieven. Onderling is besloten het seizoen te starten in de week van 6 april. In overleg met de vissers en UFA wordt onderzocht om in samenwerking met de horecagroothandel het product op bestelling aan de consument te kunnen leveren en ook thuis bij de consument te bezorgen. Viswinkels zullen het product gewoon in het assortiment opnemen”, besluit Johan van Nieuwenhuijzen.

Vissersbond

In een publicatie van de Nederlandse Vissersbond wordt melding gemaakt dat vorige week er twee belangrijke bijeenkomsten zijn gehouden. Een crisisoverleg met vertegenwoordigers van de Nederlandse koepelorganisaties van de aanvoer, de handel en verwerking van vis en vrijdag kwamen de partijen opnieuw bij elkaar om de marktsituatie te bespreken. De Visfederatie en de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) hebben in een brief aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gepleit voor financiële steun.

Uit de krant