Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Horeca op het eiland dicht, winkels zijn nog open

GOEREE-OVERFLAKKEE – De maatregelen rond het coronavirus worden steeds verder aangescherpt. Ook restaurants, scholen, sportclubs en cafés moeten hun deuren sluiten. Dat heeft grote gevolgen voor de ondernemers en zzp’ers van het eiland.

Tekst en foto’s Erwin Guijt

Het is nog afwachten welke stappen de reguliere winkels nemen. Daan Buijsse van de ondernemersvereniging laat weten dat het aan een winkelier zelf is om te bepalen of een winkel sluit of niet. Zíjn bedrijf Buijsse Mode, die dit jaar 140 jaar bestaat, blijft in ieder geval nog voorlopig open. “Zo lang het kan zijn klanten nog hartelijk welkom. Natuurlijk letten we wel extra op de hygiëne en houden we de ontwikkelingen goed in de gaten.’’ Winkelketens Blokker en Hema laten weten dat ze het beleid van het hoofdkantoor volgen en verder zelf geen mededelingen doen. Wel is het restaurant van de HEMA gesloten, omdat dit onder de horeca valt.

Thuisbezorgen

Ook andere horecagelegenheden op het eiland moeten hun deuren sluiten. Café-restaurant de Tram in Nieuwe-Tonge laat via Facebook weten dat de zaak op slot gaat. Ze voegen er vervolgens aan toe: “We wensen iedereen heel veel sterkte en zorg allemaal goed voor elkaar in deze tijd!!’’ Wel hebben ze een drive-through gemaakt: met de auto kan het eten in plastic zakjes worden opgehaald. Ze zijn net bezig om de borden te bevestigen. Ook Beachclub ’t Gorsje in Ouddorp houdt het voor gezien. “Wij zijn gesloten. Iedereen heel veel sterkte gewenst. Hopelijk zien we iedereen weer snel in goede gezondheid.’’

Bierbrouwerij Solaes stelt over de sluiting van de komende drie weken: “Dit is natuurlijk een bizarre situatie, maar vanuit het perspectief van het bestrijden van het coronavirus is het wel de enige juiste maatregel. Hoe graag we onze gasten ook verblijden willen met lekker bier, we staan volledig achter deze beslissing. Gezondheid gaat altijd voor. Voor nu wensen we iedereen, die op de een of andere manier getroffen wordt door deze crisis veel sterkte en hopen we jullie snel gewoon weer te mogen ontvangen.’’

Het zijn onzekere tijden voor veel zzp’ers en ondernemers. Sommige eetgelegenheden maken echter van de nood een deugd. Grand Café No 9 uit Middelharnis laat weten dat ze de komende drie weken de deuren moeten sluiten. Ze vervolgen echter: “Maar niet getreurd, want als jullie niet naar ons mogen komen, dan komen wij wel naar jullie! Wij gaan vanaf komende donderdag jullie eten gewoon lekker aan de deur bezorgen.’’ Ook hotel-restaurant Lely, gevestigd aan de Kaai in Oude-Tonge, gaat producten aan huis bezorgen.

Verantwoordelijk

Kapsalon Marvellous (Middelharnis) laat echter via Facebook weten dat de zaak vooralsnog open blijft, maar wel streng de regels van het RIVM worden nageleefd. “Na elke klant zullen wij de tijd nemen om materialen en werkplaats schoon te maken. Collega’s die verkoudheid en of griepverschijnselen hebben zullen thuis blijven.’’ De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie heeft inmiddels alle ondernemers in de kappersbranche opgeroepen om hun zaak te sluiten. "Als branchevereniging hebben we de gezondheid van ondernemers en hun werknemers, onze verantwoordelijkheid naar klanten en het maatschappelijk belang in afweging genomen. Hieruit concluderen we dat we niet meer kunnen wachten op nieuwe overheidsrichtlijnen."

Gezondheidscentrum Focus Health & Fitness, met vestigingen in Middelharnis en Oude-Tonge, gaat dicht. “Wij als Focus kunnen niet anders dan hier aan voldoen, niet alleen omdat dit besluit is gevallen, maar ook omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor de gezondheid van onze leden en medewerkers.’’ De maatregel zal gelden tot 6 april, volgens de richtlijnen van de overheid. Wel deelt het bedrijf online en via de app sport- en workoutschema’s, zodat mensen toch nog in beweging kunnen blijven. Dat doet ook Bfit uit Middelharnis. Daarnaast laten zij via Facebook weten dat het abonnementsgeld van de maand april een compensatie wordt in de vorm van korting.

Meer berichten