Logo eilandennieuws.nl

Waterpoortloop gaat op voor eerste lustrum

OOLTGENSPLAAT - Komende vrijdag en zaterdag trekken veel wandelaars naar Ooltgensplaat voor de Waterpoortloop. Deze mooie maar zware wandeltocht met vijf afstanden viert komend weekend het eerste lustrum.

Ton Korteweg is een van de initiatiefnemers van de Waterpoortloop, waarbij de lopers van de langste afstanden (80 en 110 km) door drie provincies wandelen: Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. "Vorig jaar was behoorlijk zwaar voor de deelnemers", aldus Korteweg. "Ook dit jaar zal de wandeling zeker niet stoffig zijn. Het is een zware tocht met veel open stukken. Dat is inherent aan de tijd van het jaar." De prachtige routes door het unieke gebied van de Zuiderwaterlinie, rondom de Krammer en het Volkerak vergoeden natuurlijk veel, zo niet alles. "In het kader van het verjongen en verversen van de werkgroep zijn Jan 't Mannetje en Wilko de Vos overigens toegetreden tot het bestuursorgaan van de Waterpoortloop", aldus Korteweg.

Lange afstanden

Bij de deelnemerslijst van de 110 en de 80 kilometer valt op dat wandelaars van heinde en ver naar Ooltgensplaat komen voor de wandeling. Slechts enkelen komen van Goeree-Overflakkee. De langeafstandslopers vertrekken op vrijdag 13 maart om 22.00 uur (110 km) en 24.00 uur (80 km) bij het Multi-Functioneel Centrum aan de Weesmolenstraat 12 in Ooltgensplaat. Deelnemers aan de 110 km kunnen hun startnummer op vrijdag tussen 20.30 en 21.45 uur afhalen, de wandelaars van de 80 km kunnen na 22.00 uur terecht. De wandelaars van beide afstanden hebben tot zaterdag 19.30 uur de tijd om te finishen.

Voorinschrijving is niet meer mogelijk, wel kan men op vrijdag 13 maart nog inschrijven. Deelname kost dan 31 euro voor de 110 km en 26 euro voor de 80 km. Dit is inclusief verzorging op de eigen posten, een consumptiebon op de binnenrustplaatsen en een pastamaaltijd voor de wandelaars van de 110 km. Voor de deelnemers aan de 80 km is er een kop soep. Alle deelnemers die de tocht van 110 en 80 km met succes volbrengen, ontvangen een diploma. Tijdens de nachtelijke uren is een reflecterend hesje verplicht. Een zaklamp meenemen wordt aanbevolen.

Korte afstanden

Op zaterdag 14 maart zijn de deelnemers aan de kortere afstanden aan de beurt. Tussen 09.00 en 11.00 uur kan men bij het Multi-Functioneel Centrum starten aan een wandeltocht van 10, 20 of 30 kilometer. De routes voor deze afstanden zijn uitgezet in de omgeving van Ooltgensplaat. Ton Korteweg: "We hebben dit jaar gekozen voor 30 km en niet voor 40 km, zoals de eerste drie edities het geval was. We merkten dat de animo voor de 40 km niet zo groot was en we hopen met de 30 km meer deelnemers naar Ooltgensplaat te lokken. Voor degenen die de korte afstanden vaker hebben gelopen, is bij de passage van fort Prins Frederik goed te zien hoe ingrijpend de restauratie is." Vooraf aanmelden voor de korte afstanden is niet nodig. Deelname kost 3 euro voor de 20 en 30 km en 2,50 euro voor de 10 km, bij de start te voldoen.

Meer berichten