Logo eilandennieuws.nl
Buren maken zich zorgen over het pand op de hoek Winterstraat-Achterdorp (Foto:  Kees van Rixoort).
Buren maken zich zorgen over het pand op de hoek Winterstraat-Achterdorp (Foto: Kees van Rixoort).

Zorgen bij omwonenden over twee panden in Winterstraat Dirksland

DIRKSLAND - Omwonenden kijken bezorgd naar twee panden in de Winterstraat te Dirksland. Het gaat om een voormalig winkelpand, op de hoek met de Nieuwstraat, dat tot voor kort als kantoor is gebruikt door CuraMare, en het pand op de hoek met het Achterdorp, dat (zo lijkt het) een ingrijpende verbouwing ondergaat.

Door Kees van Rixoort

Het eerstgenoemde pand is recent verlaten; CuraMare heeft een nieuw kantoorpand op het terrein van het ziekenhuis in gebruik genomen. De nieuwe eigenaar wil het pand splitsen in twee kluswoningen en twee appartementen. Een omgevingsvergunning om een en ander te realiseren is aangevraagd bij de gemeente.

Het gebouw op de hoek van de Winterstraat en het Achterdorp, in een ver verleden ook een winkel, staat al geruime tijd in de steigers. Die zijn overigens onlangs verwijderd, evenals het witte zeil dat de steigers aan het zicht onttrok. Dit laatste na een 112-melding tijdens een stormnacht toen het zeil vervaarlijk klapperde en alle kanten op vloog.

In het pand zijn dragende muren verwijderd, constateerde een van de omwonenden, die de gemeente en de dorpsraad een bericht stuurde over de panden. De bovenverdieping zou nog maar op één paal steunen, wat in de directe omgeving een onveilig gevoel met zich mee kan brengen.

Ook in dit pand zijn wooneenheden gepland, naar verluidt zes of zeven. De briefschrijver vraagt zich af of een particulier zomaar een woning kan splitsen. En of de parkeerdruk niet erg zal toenemen als er tien of elf huishoudens bij komen in de Winterstraat.

Gribus

Tot slot kregen de gemeente en de dorpsraad te lezen dat de eigenaar van het pand op de hoek met het Achterdorp zich waarschijnlijk niet erg druk maakt over de buurt. "De bewoners zitten al enkele jaren tegen een gribus aan te kijken. Dit komt het aanzicht van het dorp aldaar niet ten goede."

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft geconstateerd dat het pand, waaraan alleen onderhoud zou plaatsvinden, is leeg gesloopt en dat er sprake is van ondeugdelijk stutwerk. "De eigenaar is vervolgens aangeschreven voor het verwijderen van de steiger met folie en het afdichten en stabiliseren van het pand", stelt de gemeente. "Zolang er geen omgevingsvergunning is verleend mag er bovendien niet verder worden gebouwd. Momenteel is er aandacht voor de stabilisatie van het pand. Overigens is er (nog) geen sprake van instortingsgevaar. Uit de nog in te dienen omgevingsvergunning zal blijken wat de plannen zijn met dit pand. De aanvraag zal uiteraard getoetst worden aan het bestemmingsplan, Bouwbesluit, etc."

Meer berichten