(Foto: ROBINUtrecht).
(Foto: ROBINUtrecht). Foto: ROBINUtrecht

CuraMare, huisartsen en gemeente: samen voorbereid op coronavirus

Algemeen 1.323 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De zorginstanties op Goeree-Overflakkee zijn goed voorbereid op eventuele besmettingsgevallen met het coronavirus. Dat laten CuraMare, de gemeente en de eilandelijke huisartsen weten.

"In de afgelopen dagen zijn er diverse besmettingen geweest met het nieuwe coronavirus in Nederland", aldus de drie partijen in een persbericht. "Voorkomen dat het virus ons eiland bereikt kunnen we niet. Maar we kunnen er wel alles aan doen om ons goed voor te bereiden op een eventuele coronabesmetting."

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft vanaf het moment dat het coronavirus Nederland naderde voorbereidingen getroffen. "Hierbij zijn continu de landelijke protocollen en richtlijnen vanuit het RIVM als uitgangspunt genomen. Het ziekenhuis heeft een zogeheten corona beleidsteam gevormd, waarin ook een afvaardiging van de huisartsen en de gemeente deelneemt. Dagelijks worden de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus besproken. Aansluitend wordt iedere dag regionaal afgestemd en indien nodig ook op landelijk niveau." Burgemeester Ada Grootenboer: "Door deze korte lijnen zijn alle hulpverleners op ons eiland goed voorbereid. Als het nodig is, wordt adequaat gehandeld. Iedere inwoner roep ik op om goed de adviezen van het RIVM en de GGD te blijven volgen."

Voor de veiligheid van ziekenhuispatiënten en cliënten van de woonzorgcentra worden bezoekers met griepachtige klachten (hoesten/niezen of neusverkouden of koorts), die geen afspraak hebben, om niet naar het ziekenhuis of de woonzorglocaties te komen. "Binnen het ziekenhuis en de woonzorglocaties worden alle bezoekers, medewerkers, patiënten en cliënten extra geattendeerd op de hygiëneprotocollen. Iedere coronaverdachte patiënt die is doorverwezen naar het ziekenhuis, wordt conform de landelijke protocollen en richtlijnen uit voorzorg direct in isolatie opgenomen en behandeld. Het ziekenhuis heeft voor dit soort situaties isolatiekamers en is daarmee goed voorbereid. De maatregelen die horen bij strikt-virale isolatie zijn extra hygiënische maatregelen die gelden bovenop de algemene voorzorgsmaatregelen die altijd in acht genomen worden. Opgenomen patiënten met een coronaverdenking worden tweemaal getest op het virus. Als de tests beiden positief zijn, blijft de patiënt in de speciale isolatiekamer met de daarbij behorende restricties." Koos Moerland, voorzitter raad van bestuur CuraMare: "Op dit moment hebben wij nog geen patiënten in ons ziekenhuis met een coronabesmetting, maar mocht het zover komen dan zijn we hierop meer dan voorbereid."

Wat zijn symptomen van het coronavirus?

Heeft u last van koorts, hoesten of kortademigheid? EN zijn de klachten ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst van een reis/verblijf in het buitenland OF zijn de klachten ontstaan binnen 14 dagen nadat u contact hebt gehad met een patiënt met bewezen coronavirus (SARS-COV-2)? Bekijk dan de uitgebreide informatie op de website van het RIVM en neem daarna zo nodig telefonisch contact op met uw huisarts. Ga niet zonder doorverwijzing naar het ziekenhuis.

Kan ik Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis veilig bezoeken?

Als u geen symptomen / klachten vertoont die kunnen duiden op het coronavirus, dan zijn er momenteel geen beperkingen voor bezoek in het ziekenhuis. Patiënten met een coronaverdenking worden vanaf binnenkomst in isolatie opgevangen en behandeld. Uw afspraken worden vooralsnog niet geannuleerd, de zorg in het ziekenhuis gaat gewoon door.

Welke maatregelen kunt u thuis nemen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg

Moet u altijd de huisarts bellen bij klachten?

Wij begrijpen dat u gelijk denkt aan het coronavirus bij hoesten of neusverkoudheid. De kans is echter groter dat het een ‘gewone’ griep is of een ander verkoudheidsvirus.

U kunt voor het vermoeden van coronavirus telefonisch contact opnemen met uw huisarts als u:
– Koorts (hoger dan 38 graden) heeft met luchtwegklachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking).
– Én de afgelopen weken in een gebied bent geweest waar het virus is aangetoond. Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Geert de Jager, huisarts in Nieuwe-Tonge: “U kunt op de website van het RIVM www.rivm.nl meer informatie lezen over het coronavirus of bellen met het algemene informatienummer van de GGD (0800 1351) en zo bepalen of een telefoontje naar de huisarts noodzakelijk is in uw geval. Indien nodig zal de huisarts met de GGD overleggen of u onderzocht moet worden op het coronavirus.”

Meer informatie

Indien u meer wilt lezen over het coronavirus verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Op deze website vindt u alle actuele informatie omtrent het virus, zoals de lijst met buitenlandse risicogebieden en wat u zelf kunt doen om de kans op besmetting te verkleinen.

Uit de krant