Afbeelding

Lokale lasten op Goeree-Overflakkee stijgen met ruim 10 procent

Algemeen 1.235 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De lokale lasten op Goeree-Overflakkee zijn dit jaar ruim 10 procent hoger dan in 2019. De afvalstoffenheffing is met liefst 25,1 procent gestegen en de OZB-belasting voor woningen met 8,6 procent. De rioolheffing is dan weer 10 euro lager dan vorig jaar. De Vereniging Eigen Huis publiceerde de cijfers voor alle Nederlandse gemeenten afgelopen vrijdag.

Door Gert Klok

Deze cijfers waren overigens al in november vorig jaar bekend, toen de begroting voor 2020 werd gepubliceerd door de gemeente. Afgelopen vrijdag ploften de aanslagbiljetten van het SVHW (Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling) in de digitale brievenbus. Nu de flink hogere kosten ook echt zwart op wit staan, is dat voor veel mensen toch even slikken.

De stijging van de afvalstoffenheffing springt het meest in het oog. Die was in 2019 nog 236 euro en stijgt dit jaar met liefst 60 euro naar 296 euro, een stijging van 25,1 procent. De verhoging van het tarief is volgens de gemeente toe te schrijven aan een nieuw contract voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. "Het oude contract is – zo blijkt achteraf – tegen zeer gunstige voorwaarden afgesloten. Daarnaast zijn de afgelopen jaren in de 'afvalmarkt' ontwikkelingen geweest die van invloed zijn op de tarieven. Denk aan hogere belastingen op verbrandingsafval en extra investeringen door verwerkers als gevolg van strengere milieueisen", zo is te lezen in de begroting.

De Vereniging Eigen Huis becijferde verder dat de OZB-belasting op woningen met 8,6 procent stijgt op Goeree-Overflakkee. De gemeente liet eerder weten dat de OZB-heffing met 2,5 procent stijgt. Beide hebben in dit geval gelijk. Het percentage waarmee de OZB-bijdrage wordt berekend, is inderdaad met 2,5 procent gestegen: van 0,11762 naar 0,12056 procent. Dat de Vereniging Eigen Huis op een hoger percentage uitkomt, is ook goed verklaarbaar. De WOZ-waarde van veel woningen is namelijk veel harder gestegen. Een gemiddeld meerpersoonshuishouden betaalde in 2019 nog zo'n 268 euro aan OZB en dit jaar ruim 291 euro; een stijging van bijna 8,6 procent.

De lagere rioolheffing ten opzichte van 2019 komt volgens de gemeente door de lagere energiekosten en lagere toegerekende rentelasten. Omdat Goeree-Overflakkee de geraamde opbrengst gelijk houdt met de geraamde lasten, resulteert dit in een verlaging van het tarief van 10 euro.

Uit de krant