Afbeelding

‘Voor Vier je Vrijheid 2020 wordt hier alles uit de kast getrokken’

Algemeen 283 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE  - Concerten, maaltijden, toneel, festivals, lezingen, exposities. Tussen 4 april en 9 mei staat er op Goeree-Overflakkee van alles te gebeuren om 75 jaar vrijheid te vieren. Tal van vrijwilligers zijn bezig om de diverse activiteiten en programmaonderdelen in de steigers te zetten.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De kiem voor Vier je Vrijheid 2020 is vijf jaar geleden ontstaan, tijdens Vier je Vrijheid 2015. "Er is toen een groots programma opgezet voor Goeree-Overflakkee en dat is behoorlijk succesvol uitgepakt. Het was mijn eerste grote klus als cultuurnetwerker", zegt Hugo Verweij, die ook nu netwerkt om alle initiatieven samen te brengen in één thematisch programma.

Wilde avond

Vanwege het succes kwam het idee op om vaker zo’n themamaand Vier je Vrijheid te organiseren. "Maar dat moet je niet elk jaar doen en ook niet elke twee jaar. Dan gaat het speciale eraf. Eén keer per vijf jaar is een mooie frequentie."

Ideeën verzamelen, tot initiatieven komen in de verschillende kernen, hoe doe je dat? Door een bijeenkomst te organiseren voor alle mogelijke culturele instellingen, verenigingen (waaronder uiteraard de Oranjeverenigingen), stichtingen en de dorpsraden. "Na een kleine terugblik op 2015 zijn we met de 38 mensen die aanwezig waren gaan brainstormen", blikt Hugo Verweij terug op de bijeenkomst in april 2019. "Het was een wilde avond met heel veel leuke ideeën, ook ideeën die daar werden geboren."

Daarna kwam het uitwerken en finetunen, terwijl de cultuurnetwerker zijn coördinerende en ‘ontzorgende’ rol oppakte. Hij zorgde bijvoorbeeld voor één overkoepelende subsidieaanvraag, die bij de gemeente Goeree-Overflakkee in goede aarde viel. "Er is een prachtig bedrag toegekend van enkele tienduizenden euro’s en er zijn maar twee deelaanvragen gesneuveld", aldus Hugo Verweij, die er onmiddellijk aan toevoegt dat al die verenigingen en stichtingen ook zelf het nodige bijdragen. "Ze zorgen voor cofinanciering, via sponsoren en fondsen, en heel veel vrijwilligersuren. Ik ben er diep van onder de indruk. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om een mooi programma in de steigers te zetten. Daar kunnen we trots op zijn."

Wat staat er dan op het programma? Te veel om op te noemen, maar een paar initiatieven willen we u niet onthouden. Zoals een concert bij alle verzorgingshuizen op het eiland. Daar wonen immers nog mensen die onze vrijheid mogelijk hebben gemaakt. Verder: een lezing van Jan Terlouw, omlijst met muziek van het Leonardus Ensemble. Een Vrijheidsmaaltijd in verschillende kernen, mogelijk als begin van een nieuwe traditie, zoals het Comité 4 en 5 mei het graag zou zien.

Op z’n kop

Een groots Bevrijdingsfestival in Dirksland op 9 mei, opgezet door WO2GO. "Heel Dirksland zal op z’n kop staan", verwacht Verweij. "Een van de hoogtepunten is een voetbaltoernooi met jeugdteams die de geallieerden en de Duitsers vertegenwoordigen, en mogelijk worden bijgestaan door de ambassadeurs van die landen. Een ander hoogtepunt: de flypast van historische vliegtuigen."

Hart van Goeree-Overflakkee organiseert een Bevrijdingsfestival in Middelharnis: een dag vol muziek, entertainment en vrijheidsviering (2 mei). Die dag is ook de Flakkeese versie van Allo Allo te zien, op het Marktveld in Sommelsdijk, en viert Stellendam de bevrijding met een groots Oranjefeest.

Een expositie van kunstwerken, gedichten en oude en nieuwe foto’s is de gehele themamaand te zien in het Diekhuus. Dit is een initiatief van Stichting ZIJN, de Rarekiek, de Reizende Dichters, kunstenaars en het Streekarchief. In het Diekhuus draaien ook films die bij het thema passen én moet een Vrijheidsmuur ontstaan, waarop iedereen zijn ideeën over vrijheid kwijt kan. Het Muziekgebouw verzorgt in samenwerking met de eilandelijke harmonie- en fanfareverengingen een concert door jeugdige musici in De Grutterswei te Oude-Tonge (4 april).

Ongekend

Al met al: een themamaand met een rijk programma. "Het is goed opgepakt, absoluut. Op Flakkeese schaal. We hebben hier geen Rotterdam Philharmonisch en geen Boymans, maar je ziet hier wel veel passie voor cultuur. Wat hier uit de grond gestampt wordt, is ongekend. Prachtig dat de gemeente dat herkent en erkent, en een mooie bijdrage levert."

Uit de krant