Afbeelding

Jonge kunstenaars verbeelden de geschiedenis van Melissant

Algemeen 304 keer gelezen

MELISSANT Dirk het land, Melis het zand. Het is misschien een fabel, een sprookje over het ontstaan en de naamgeving van Dirksland en Melissant. Maar een mooi verhaal is het zeker. Bovendien is het een verhaal dat volop de ruimte geeft aan creativiteit.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Dat bleek vorige week donderdag toen in De Melishof een tentoonstelling van start ging waarin alles draait om de werkstukken van leerlingen van de beide basisscholen die het dorp telt. Duidelijk is te zien dat de kinderen zich hebben verdiept in de geschiedenis van Melissant. Zo zijn vijftiende-eeuwse woningen verbeeld, evenals Melis in de kleding van zijn tijd en bijvoorbeeld het omliggende landschap. Naast de historie is ook het dorp van nu – en zelfs van de toekomst – op papier gezet.

Zo is een bonte en zeer creatieve collectie kunstwerken ontstaan, die nog tot half april is te zien in De Melishof. De opening van de expositie was al even creatief: een optreden van Dirk en Melis, die beiden van geen wijken wilden weten bij de verdeling van het gebied, maar uiteindelijk de strijdbijl begroeven. Ze plantten allebei een bordje bij hun land of zand.

De jonge kunstenaars keken ademloos naar dit kleine toneelstuk. Vervolgens klonk nog een lied over de geschiedenis van "het dorpje Melissant". Directeur Tieleman van christelijke basisschool De Regenboog sprak de kinderen tot slot als volgt toe: "Deze tentoonstelling gaat over de wortels van ons dorp en laat ons nadenken. Dit zorgt ervoor dat onze boom, ons dorp, verder kan groeien. Melissant is een prachtig dorp om in te wonen en samen te leven." Daarna was het tijd om de kunstwerken te bewonderen. In het kielzog van Dirk en Melis.

Uit de krant