EVV-fractieleider Aat van Alphen (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
EVV-fractieleider Aat van Alphen (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

EVV vraagt aandacht voor behoud en herstel van cultuurlandschap

Algemeen 247 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Aat van Alphen van Eiland van Vrijheid (EVV) vraagt aandacht voor en actie tegen de oprukkende 'verdozing' van het landschap met de komst van steeds meer distributiecentra. Landelijk wordt door Het College van Rijksadviseurs over dit gebeuren al de noodklok geluid en ook het Planbureau voor de Leefomgeving laat zich niet onbetuigd. Van Alphen geeft aan dat uit cijfers blijkt dat in het afgelopen jaar het logistieke vastgoed met 3 miljoen vierkante meter is gegroeid. De EVV-fractie zoomt - na deze constatering - in op het landschap op Goeree-Overflakkee waar ook (ingrijpende) veranderingen plaatsvinden. Al eerder stelde de fractie een vraag voor aandacht voor behoud of herstel van het agrarisch cultuurlandschap.

Door Jaap Ruizeveld

In het schrijven aan het college stelt Van Alphen dat het niet de bedoeling is om uitgevoerde projecten ter discussie te stellen (het is zoals het is), maar om aandacht te vragen voor het landschap als beleving en ook als factor van betekenis voor onze economie. Het is evident dat de kwaliteit van het landschap en de leefomgeving steeds bepalender wordt. De laatste keer dat het landschap van Goeree-Overflakkee onder het vergrootglas is gelegd, is alweer bijna zeventien jaar geleden. Toen werd in opdracht van de regiogemeenten, Waterschap Goeree-Overflakkee en de Provincie Zuid Holland het Landschaps Ontwikkelings Plan Goeree-Overflakkee opgesteld.

Behoud in ontwikkeling

Van Alphen geeft aan dat het cultuurhistorisch belang evenwichtig moet worden meegewogen bij ruimtelijke processen. Het uitgangspunt daarbij is niet zozeer bevriezing van de status quo, maar meer 'behoud in ontwikkeling'. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de landschappelijke en cultuurhistorische identiteit behouden en versterkt wordt. Het benoemen van cultuurhistorische objecten en structuren. In het genoemde LOP wordt een beeldkwaliteitsplan voor dijken bepleit. Het motief: door middel van verschillende beplantingsschema's de herkenbaarheid van de soorten dijken (ringdijken, dijken van aanwassen, primaire dijken) op Goeree-Overflakkee vergroten. Het versterken en realiseren van groene landschapselementen inclusief erfbeplantingen, bermen, bloemranden en struwelen.

Identiteit

De actuele roep om meer boombeplanting zou, in de vorm van onderzoek, aan dit punt toegevoegd kunnen worden. Van Alphen stipt ten slotte nog punten aan die landelijk en regionaal op ons afkomen of al in ontwikkeling zijn: windmolens en zonneparken, de waterhuishouding (klimaateisen) en vormen van verstedelijking. Met het schrijven wil EVV vanuit zorg en betrokkenheid eilandelijk de discussie op tafel brengen. Daarbij een citaat hanterend van hoogleraar Adriaan Geuze (University Wageningen): "We voelen ons zeer verwant met de regionale identiteit van onze woonplek, we zijn er trots op en voelen ons daarin geworteld."

Uit de krant