Afbeelding

Goed gesprek overheid - burger moet zich communicatief en met inhoud ontwikkelen

Algemeen 440 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De uitnodiging voor een goed gesprek was duidelijk zo werd door burgemeester Ada Grootenboer donderdagavond in haar welkomstwoord nog eens onderstreept. College, secretaris en gemeenteraadsleden waren in overgrote meerderheid aanwezig. De griffie ondersteunde met een programma-opzet de interactie tussen burgers, ondernemers en de eilandelijke overheid. Maar deze eerste raadsactiviteit, in het kader van de nieuw ingezette dialoogmogelijkheid, scoorde slechts een beperkt aantal gerichte belangstellenden. Een sfeerbeeld van de bijeenkomst in verenigingsgebouw Ons Huis aan de Kaaidijk in Herkingen.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Teleurstellend? Nog te veel onduidelijkheid over de geboden open gesprekskansen? Of moet je deze score zien in het licht van aftasten en uitproberen in de startfase? Power tonen en je niet laten beïnvloeden dat in veel andere gemeenten de resultaten karig zijn. Samen zoeken naar oplossingen voor vraagstukken. In gesprek gaan en niet in confrontatie kost tijd. Vertrouwen in elkaar moet groeien en een overheid moet kwetsbaar durven zijn. Open oog en oor hebben voor individuele problemen. Dat alles met heldere communicatie, niet met de druk van top-down maar uitleggen wat wel en niet kan. Afspraken nakomen. Samen.

Nuttig

In de individuele gesprekken in Ons Huis in Herkingen, kwamen bovenstaande gevoelens aan de orde. Signalen zouden niet worden opgepakt. Geen reactie of terugkoppeling, na meerdere meldingen richting gemeentehuis. Voor raadsleden ook niet gemakkelijk om hun positie te bepalen. Zij noteerden, goed luisterend, de aangedragen opmerkingen. Maar wat is nu het heldere vervolgtraject?. Reactie van enkele volksvertegenwoordigers: " Nuttig deze bijeenkomsten. Kansen voor een ongedwongen inspraak met hoor en wederhoor. Een goed instrument om naar de burger toe te komen. Ja, het moet zich nog in vorm en inhoud, zeker ook in communicatie, verder ontwikkelen."

Beleid ontwikkelen

Alleen individuele onderwerpen? In meerderheid wel, echter passend in grotere verbanden. In onduidelijkheid over support van de gemeente aan verenigingen. Waarom wel voor de voetbalsport en niet aan de tientallen andere clubs? Komt er eindelijk beleid op dit punt?.Wanneer wordt accommodatiebeleid uitgerold? Ruimte voor ruimte. De een kan wel een woning bij zijn bedrijf in de polder bouwen, de ander niet. Waar is mijn hulp van de overheid vroeg een agrariër. De man moet dagelijks op het eiland, op en neer van huis naar zijn bedrijf, in totaal rond 150 kilometer per week rijden. Verdrietig legde hij een anterieure exploitatieovereenkomst op tafel als onderbouwing van zijn reactie.

De gesprekken gingen ook over meer aandacht voor bouwprojecten en de noodzaak van meer starterswoningen. Men wil verloedering van het park Herkingen voorkomen. Ook gesprekken over de rol die Dorpsraden kunnen vervullen. Zij horen wat direct in hun kern speelt en zouden dat - nog beter dan nu - structureel moeten kunnen aankaarten. Samenvattend was de conclusie om niet op te houden maar door te gaan, zodat de dialoog de tijd krijgt zich een vaste plek in de contacten tussen overheid en burger te verwerven.

Uit de krant