Afbeelding

NLGO wil Groen Strand realiseren: natuurlijk, vol leven en zonder afval

Algemeen 585 keer gelezen

OUDDORP - Als het aan de NLGO (Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee) ligt, gaan er naast de Blauwe Vlaggen op het strand ook Groene Wimpels wapperen. Die wimpel staat voor samen zorgen voor een natuurlijker strand vol leven en zonder afval. De NLGO wil dit bereiken door een stuk strand op de kop van Goeree te adopteren. Het plan is om in april met een nieuwe NLGO-werkgroep Strand & Zee van start te gaan. De vereniging heeft daarvoor behoefte aan nieuwe vrijwilligers.

Door Kees van Rixoort

Het voorgenomen initiatief van de NLGO valt binnen het landelijke project Het Groene Strand. Dat is opgezet door LandschappenNL, de koepel van provinciale Landschappen (waaronder Zuid-Hollands Landschap), in samenwerking met Stichting Duinbehoud, IVN en Stichting Anemoon. De Postcode Loterij ondersteunt het Groene Strand met een bijdrage van ruim 2,4 miljoen euro.
Het Groene Strand is een reactie op de veranderingen die de laatste decennia op de Nederlandse stranden hebben plaatsgevonden. Van een bijzonder natuurgebied naar een 'aangeharkte zandbak', vinden de initiatiefnemers, die ook spreken van een 'ecologische woestijn'. "Sluipenderwijs en ongemerkt is een fraai landschap – en wonderlijke natuur – de afgelopen jaren verloren gegaan." Een van de grootste bedreigingen is de overdadige aanwezigheid van plastic.

Community

Een ommekeer bewerkstelligen kan via het opzetten van strand-communities. Zo'n community, waarvoor de NLGO dus nu plannen heeft voor de kop van Goeree, bestaat uit vrijwilligers die zich inzetten voor een Groen Strand. Dat kan door informatievoorziening, opruimacties en het beheren van de kuststrook. De NLGO denkt daarbij aan samenwerking met bijvoorbeeld 'Doe Mee, Verlos de Zee' en 'Doe mee, samen voor een schoon GO'. Daarnaast is het handig samen op te trekken met bijvoorbeeld de gemeente, Rijkswaterstaat en ondernemers.

Voordat de Groene Wimpel wappert op het strand van Ouddorp moet er heel wat gebeuren. Een Groen Strand moet namelijk voldoen aan een serie voorwaarden. Zo moet er ruimte zijn voor natuurlijke processen, zoals plantengroei, foeragerende vogels, overstroming en duinvorming. De reiniging van het strand moet zoveel mogelijk handmatig gebeuren. Een Groen Strand is voorts vrij van plastic en ander schadelijke afval. Er zijn passende vormen van recreatie. In het broedseizoen is het strand niet voor honderd procent toegankelijk, maar zijn er beschermde delen.

Een andere voorwaarde is dat het strand geadopteerd moet zijn door een community. Voor het vormen van zo'n groep heeft de NLGO dus plannen. De vereniging kondigde het idee voor een werkgroep Strand & Zee aan tijdens een ledenavond, afgelopen woensdag in De Overkant te Ouddorp, waar ook de Stichting Strand in Zicht zich presenteerde. De stichting, die actief is op Voorne en de Maasvlakte, informeert jong en oud over 'al het moois aan de vloedlijn' en houdt zich bezig met EHBO voor zeezoogdieren.

Ballonnenverbod

Overigens heeft de NLGO al een succesje geboekt. Het verzoek aan de gemeente Goeree-Overflakkee om het ontmoedigingsbeleid voor het oplaten van ballonnen te wijzigen in een verbod, is gehonoreerd. Ballonnen vormen een ernstige bedreiging voor het milieu en de fauna in de Voordelta. Een onderzoek, uitgevoerd in 2019 in de Kwade Hoek, leverde een enorme hoeveelheid (wens)ballonnen op. Als het goed is, zal dat nu niet meer gebeuren.

Uit de krant