Afbeelding

Brandweer redt krakers en kunstwerken van de vlammen in grote oefening

Algemeen 237 keer gelezen

OUDE-TONGE - Een groep krakers is ingetrokken in het oude gemeentehuis. Ze hebben het pand omgedoopt tot atelier en leven zich met kwasten en spuitbussen uit op het witte doek. Maar dan gaat het fout: een kunstenares besluit een brander te gebruiken en het duurt niet lang of de boel staat in de hens. Althans, dat was het verhaal voor de oefening (toepasselijk genoeg getiteld 'De kunst van het blussen') waaraan alle vrijwillige brandweerploegen op het eiland meededen.

Tekst en foto's: Erwin Guijt

Het doel is het zo realistisch mogelijk oefenen met situaties die ze zomaar in de dagelijkse praktijk zouden kunnen tegenkomen. De risico's in de samenleving veranderen, wat vraagt om steeds andere competenties en kennis. Ook communicatie en coördinatie is belangrijk. Vandaar dat er de afgelopen periode vier oefenavonden waren waarin telkens drie blusploegen van het eiland participeerden. Waarnemers letten goed op wat er gebeurde en wat er meegenomen kan worden naar de nabespreking.

Schreeuwende kunstenaar

Maar eerst moet er voorbereid worden. Om iets over zevenen zijn de voorbereidingen in het oude gemeentehuis in volle gang, terwijl een kleine tweehonderd meter verderop de brandweerlieden gebriefd worden in de kazerne. Wethouder Markwat (SGP) is daar ook aanwezig om mee uit te rukken. In het gemeentehuis worden intussen de rookmachines aangezet, en het duurt niet lang voordat er behoorlijk wat rookontwikkeling is. Verschillende LOTUS-slachtoffers worden geïnstrueerd en aan hun plaatsen toegewezen. Delen van zowel de boven- als benedenverdieping worden in gereedheid gebracht.

Dan is het zover. Om iets voor half acht gaat de pieper aan de brandweerpost aan de Tramweg. Ze hoeven niet ver. Als ze aangereden komen (zonder sirenes) is het meteen duidelijk wat de prioriteit heeft: uit een van de ramen hangt een schreeuwende kunstenaar, met een kunstwerk stevig onder de arm geklemd. Het vuur heeft hem ingesloten en het raam is de enige uitweg. Daar weten de brandweerlieden wel raad mee: snel wordt er een ladder geplaatst en de man uit zijn benarde positie bevrijdt.

Spookachtig

De centrale hal van het voormalige gemeentehuis ziet inmiddels helemaal wit van de rook. De slangen worden uitgerold en de eerste brandweermannen verkennen het gebouw. Al snel stuitten ze in het toilet op een krakende kunstenaar. Deze wordt in een rolstoel naar buiten vervoerd, terwijl hij de longen uit zijn lijf hoest. Inmiddels is een ander slachtoffer ook gelokaliseerd. De vrouw speelt haar rol goed en gilt van de pijn als ze zo voorzichtig mogelijk via de trap naar beneden vervoerd wordt.

Buiten vindt inmiddels het zogenoemde motorkapoverleg plaats. Verschillende vertegenwoordigers van de hulpdiensten komen hier samen om te overleggen over het incident en de te nemen stappen. Hierbij is onder andere de politie aanwezig, en ook wethouder Markwat (die hierover vooraf niet ingelicht is) krijgt een kleine rol toebedeeld. Terwijl buiten overlegd wordt of er asbest in pand aanwezig is en of er zonnepanelen op het dak liggen, wordt binnen vanuit een rokerige ruimte een vrouw gered uit de vlammen. Achter haar lichten de rode en oranje tinten van de geplaatste lichtjes door de rook spookachtig op.

Broodje worst

De brandweermannen controleren nauwgezet en vakkundig kamer voor kamer. Langzaam trekt de rook op. In een goed bereikbare kamer op veilige afstand wordt er een kleine ziekenpost ingericht. Een lichtgewonde kunstenaar zet zijn beste artistieke beentje voor en probeert terug de 'brandende' ruimtes in te gaan om zijn werken te redden. Vriendelijk maar dringend wordt hem de toegang tot het pand ontzegd. Uiteindelijk komt het oude gemeentehuis tot rust. Onder genot van een broodje worst wordt de oefening geëvalueerd en gekeken welke lessen er uit getrokken kan worden. Deze avond is in ieder geval geslaagd: iedereen heeft het overleeft en de brand is geblust.

Afbeelding

Uit de krant