Logo eilandennieuws.nl
De welpen van Scouting Jan Joosten met burgemeester Grootenboer in hun midden (Foto: Kees van Rixoort).
De welpen van Scouting Jan Joosten met burgemeester Grootenboer in hun midden (Foto: Kees van Rixoort).

Jarige welpen trakteren bewoners Vliedberg op zelfgebakken cupcakes

OUDDORP - Burgemeester Ada Grootenboer was vorige week al bij twee 100-jarigen op de koffie geweest toen ze afgelopen zaterdag het clubgebouw van Scouting Jan Joosten in Ouddorp bezocht. Daar vierde de derde 100-jarige een verjaardagsfeestje: de welpengroep. Wie jarig is trakteert, en dat deden ook de welpen. Ze gingen met hun zelfgebakken cupcakes naar De Vliedberg om de bewoners te verrassen.

Door Kees van Rixoort

Scouting Jan Joosten – te vinden aan de Hofdijksweg, nabij de voetbalvelden en de ijsbaan – bestaat zelf nog lang geen eeuw. De groep is een kleine 25 jaar geleden opgericht door de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp en heeft een christelijk karakter. Jan Joosten was rond 1500 een doopsgezinde martelaar. Binnen de scoutinggroep zijn er drie zogenoemde speltakken: de welpen voor kinderen van 7 jaar, de landverkenners voor de leeftijdsgroep 11 tot 15 en de explorers voor de oudere jeugd.

De Nederlandse scouting dateert van 1910. Toen waaide het door Baden-Powell gestarte fenomeen over vanuit Engeland en ontstonden de eerste padvindersgroepen in ons land. Tien jaar later begonnen de eerste welpengroepen. Dat is nu precies honderd jaar geleden. Koningin Máxima, beschermvrouw van Scouting Nederland, gaf recent de feestelijke aftrap voor het feestjaar.

De zeventien welpen van Scouting Jan Joosten kwamen zaterdag naar het clubgebouw met hun dozen cupcakes. Ongeveer tweehonderd in totaal. Zelfgebakken en zelf versierd. In het clubgebouw zetten ze nog een mooi vlaggetje op hun baksels en daarna togen ze naar De Vliedberg om te trakteren. Cupcakes genoeg, want daar wonen, inclusief de 'aanleunwoningen', ongeveer honderd ouderen. De actie was niet alleen een feestelijke activiteit vanwege het 100-jarig bestaan, maar ook een fraaie invulling van de maatschappelijke taak die scouts hebben.

Vooral buiten

Maar voordat het trakteren kon beginnen, sprak burgemeester Ada Grootenboer de welpen toe. Ze feliciteerde de jarige en wenste deze een leuke dag. "Bijzonder dat jullie de verjaardag vieren in De Vliedberg. Dat zal de bewoners ontzettend veel plezier doen", aldus de burgemeester. Ook meer in het algemeen had ze waarderende woorden over voor de welpen: "Het is heel belangrijk om met elkaar te spelen en bezig te zijn, vooral buiten."

En dat doen de welpen elke zaterdag aan de hand van het verhaal van Jungleboek. Spannende bosspelletjes, oefenen met koken, creatieve activiteiten, een jaarlijks kamp – de scouting biedt een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding. Baloe Mark, die de welpengroep samen leidt met Mor Naomi, spreekt van een bruisend geheel. "We hebben een wachtlijst. En we hebben dringend behoefte aan mensen die de groep willen leiden."

Voor de welpen zelf was er zaterdag ook een traktatie. Ze kregen een insigne met daarop Dahinda de brulkikker, een nieuwe junglefiguur die speciaal voor het feestjaar aan het verhaal is toegevoegd. Trouwens, Dahinda stond ook op de vlaggetjes die de cupcakes sierden.

Meer berichten