Logo eilandennieuws.nl

Beroepenmarkt met zestig bedrijven en honderden leerlingen groot succes

MIDDELHARNIS - Met een rood hoofd van inspanning probeert een jongen verwoed de stapel van tien bakstenen tussen zijn armen vast te klemmen en omhoog te brengen. Een paar klasgenoten staan hem een meter verderop uit te lachen. "Meer dan tien lukt ze eigenlijk nooit'', grinnikt een medewerker van Bouwcentrum Esselink. Het bedrijf is een van de vele die op de gezamenlijke beroepenmarkt van de Prins Maurits en de RGO is afgekomen.

Tekst en foto's: Erwin Guijt

"In totaal zijn er deze avond zestig bedrijven present, waaronder zo'n dertig onderwijsinstellingen'', aldus André Kastelein, decaan op de Prins Maurits van het vmbo. "Het leuke is ook dat er heel veel bedrijven van het eiland zijn. Er is hier veel werkgelegenheid, in allerlei verschillende sectoren. Ik durf wel te zeggen dat eigenlijk alle sectoren hier vanavond vertegenwoordigd zijn. Van zorg tot techniek, van agrarische sector tot autodealer. Daarnaast staan er opleidingsinstituten voor alle niveaus: mbo, hbo en wo: van het Hoornbeeck tot de Hogeschool Rotterdam en de TU Delft.''

Het is deze dinsdagavond 4 februari zo druk in de beide scholen dat je over de hoofden kunt lopen. Er zijn natuurlijk veel leerlingen aanwezig, maar veel van hen hebben ook hun ouders meegenomen. "Het uiteindelijke doel van deze beroepenmarkt – georganiseerd door de beide scholen en de gemeente Goeree-Overflakkee – is dat leerlingen een goede keuze maken qua opleiding. De voorlichters van de bedrijven vertellen welke opleiding er nodig is om hun werk te doen. Kastelein: "Voor veel leerlingen is het nog een ver-van-mijn-bedshow, waar ze later willen werken. Dit kan helpen om wat concreter zicht te krijgen op wat ze nu precies willen. Vooraf hebben ze zich voorbereid en het zou mooi zijn als nu het kwartje valt.''

Klaplong

Even later blijkt dat Kastelein niet gelogen heeft als het gaat om een grote diversiteit aan instellingen. Via STC Group (opleidingsinstituut voor scheepvaart, transport en havenindustrie) gaat het naar Strukton Civiel (wegenbouw en -onderhoud) en Visser & Visser (accountancy). Ook zijn er twee politieagenten aanwezig, die omgeven zijn door een haag van nieuwsgierige leerlingen. Naast de politie staat een studente van het Hoornbeeck met rode wangen een leerlinge bij te praten over de opleiding tot beveiliger.

Een stuk verderop staat een jonge radiodiagnostisch laborant naast een groot skelet met veel enthousiasme te vertellen over zijn werk: het onderzoeken van patiënten door middel van röntgenfoto's, echografie en MRI-scans. De tafel ligt bezaaid met foto's van handen, hersenen en longen. Over de laatste: "Zie jij wat er mis is met de linkerlong op deze foto?'' Het blijkt uiteindelijk om een klaplong te gaan, waardoor het hart naar de andere kant van het borstbeen is gedrukt.

Wettenbundels

Op het plein van de Prins Maurits staat prominent bij de ingang een grote truck van Bluekens Trucks en Bus te schitteren. De twee vertegenwoordigers van het bedrijf staan binnen voor een paar grote banners. Elders staat iemand tussen twee felgekleurde pakken die eruit zien alsof ze prima ingezet kunnen worden als bescherming tegen het coronavirus. Het blijkt te gaan om een stand van Schavicast bv. uit Stellendam, een aanbieder van straal- en schilderwerk.

Eindje verderop staat een advocaat in vol ornaat met toga aan een meisje te verhalen over de wondere wereld van de advocatuur. De leerlinge kijkt nog wel wat moeilijk naar de dikke wettenbundels, maar lijkt geïnteresseerd. Over een aantal jaar zal ze de keuze moeten maken voor een opleiding. Wellicht denkt ze dan nog terug aan dit moment. Haar moeder knikt tevreden bij het verhaal van de advocaat. Kort daarna verlaten zij en een handvol anderen het gebouw van de RGO. En de jongen met de bakstenen? Hij kwam uiteindelijk tot de tien.

Meer berichten