Logo eilandennieuws.nl
Yrsa zet met een druk op de knop de schilmachine aan het werk, die vervolgens haar appeltje schilt (Foto: Mirjam Terhoeve).
Yrsa zet met een druk op de knop de schilmachine aan het werk, die vervolgens haar appeltje schilt (Foto: Mirjam Terhoeve).

Zien, laten informeren en zelf uitproberen op innovatiemarkt

OUDE-TONGE – Aangepast bestek, een heupairbag, een spraakcomputer en een robotkat. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele zorginnovaties, die afgelopen donderdag te zien waren tijdens de innovatiemarkt in 't Getij in Oude-Tonge. De organisatie was in handen van de Gemiva-SVG Groep, in samenwerking met de afdeling Zorg en Welzijn van CuraMare. Doel was om cliënten, ouderen, familie en zorgverleners op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de vele mogelijkheden."

Door Mirjam Terhoeve

Er zijn veel hulpmiddelen die het leven van ouderen en mensen met een functiebeperking makkelijker kunnen maken. Veel meer zelfs dan de meesten weten. Dat is de reden dat de Gemiva-SVG groep dit jaar voor de tweede keer een dergelijke markt organiseerde tijdens de E-Health week. "Een markt voor en door cliënten", legt Sjanel Mourik van het projectteam zorginnovatie en technologie uit. "We tonen niet alleen hulpmiddelen uit onze eigen organisaties, maar ook hebben we bedrijven uitgenodigd om te laten zien wat er allemaal is om mensen zelfstandiger te maken. Tijdens deze markt kan men zich laten informeren, maar vooral ook geheel vrijblijvend dingen uitproberen. Zo kan je ervaren of een bepaalde aanschaf wel of niet de moeite waard is. Er zijn duurdere hulpmiddelen bij, die met name door zorgorganisaties kunnen worden aangeschaft, maar ook heel veel betaalbare voor eigen gebruik. Daarnaast is er tijdens deze beurs veel aandacht voor voeding. Het doel is dus dat bezoekers inspiratie opdoen voor nieuwe technieken. Ook kan men contact leggen met mensen die er al gebruik van maken."

Voeding en vitaliteit

Op de markt was dus ook veel aandacht voor voeding en vitaliteit. Zo was er een tafel van 'Kanjers in de keuken'. Dit is een project om jongeren die zich niet goed kunnen bewegen ook mee te laten doen bij het bereiden van eten en drinken. Tal van handige keukenhulpjes en speciale apparaten werden gedemonstreerd, zoals de schilmachine. Met een druk op de knop je appeltje of aardappel schillen. Voor mensen die moeite hebben met het eten van vast voedsel waren er leuke recepten te verkrijgen met gemalen verse ingrediënten.

Techniek

Veel belangstelling was er vooral voor de elektronica. Men kon kennis maken met Zora. Een mensachtige robot van 57 centimeter hoog, die speciaal is ontworpen voor sociale interactie. Ze kan meekijken, meeluisteren en gesprekken voeren. Populair waren ook de bijna levensechte robotkat, de slaaprobot SOMNOX en niet te vergeten de VR-brillen. Verschillende van deze producten zijn inmiddels al in gebruik bij de Gemiva Groep.

De jongeren hadden vooral aandacht voor de computers. Zo werd de spraakcomputer veelvuldig uitgeprobeerd. Deze helpt mensen die niet of moeilijk kunnen praten om toch zelfstandig te communiceren. Dit gebeurt door middel van een touchscreen en het is zelfs mogelijk om met de ogen het apparaat aan te sturen. Daarnaast was er het programma Steffi. Op de website Steffie.nl legt Steffie moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Over voeding, maar ook over daten, DigiD, de OV-chipkaart, tandartsbezoek, enzovoort. Ze maakt de wereld gewoon iets eenvoudiger.

Proef met heupairbag

De ouderen konden zich laten informeren over de heupairbag. Een aantal bewoners van Ebbe en Vloed gebruikt deze inmiddels bij wijze van proef. En met succes. De heupairbag zorgt voor een zachte landing bij een val. Ingebouwde sensoren detecteren de val, waardoor de airbags direct worden opgeblazen en zodoende de heupen beschermen. Het werkt, want in een jaar tijd is het aantal heupfracturen met 46 procent afgenomen. Ook in Oude-Tonge hebben zich nog geen breuken voorgedaan sinds de proef is gestart.

Verder konden de bezoekers zich uitleven op de interactieve apparaten, zoals de tovertafel en de BeleefTV. De eerste nodigt uit om in beweging te komen en samen plezier te hebben. De andere is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie. Het spelen van stimulerende spelletjes, het luisteren van muziek en het ophalen van herinneringen brengt de bewoners van zorginstellingen dichter bij elkaar en hun omgeving.

Al met al was er dus veel te doen en te ontdekken tijdens deze zeer druk bezochte innovatiemarkt. Volgend jaar organiseert de Gemiva-SVG groep deze opnieuw, maar dan elders in de regio.

Meer berichten