Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Aanbesteding leerlingenvervoer leidt tot opening Groengas tanklocatie

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Afgelopen woensdag was het aan wethouder Tea Both-Verhoeven om de opening te verrichten van het OrangeGas tankstation aan de Korendreef in Middelharnis. Dit deed ze door een bus van vervoersbedrijf Munckhof vol te tanken met groengas. Groengas is de groene variant op aardgas. Alle wagens van Munckhof rijden inmiddels op dit gas. Reden voor de gemeente Goeree-Overflakkee om bij de nieuwe aanbesteding voor het WMO- en leerlingenvervoer te kiezen voor dit bedrijf.

Munckhof sloot al eerder een contract met Orangegas maar helaas was er in onze regio nog geen mogelijkheid om te tanken. Dat was de reden voor het bedrijf om bij OrangeGas aan de bel te trekken. OrangeGas heeft verspreid over ons land zo'n 83 tanklocaties en timmert inmiddels ook in het buitenland flink aan de weg. Verder moest er ook een locatie op het eiland worden gezocht en zo kwam men uit bij de CZAV, die de Agri Sneltank exploiteert. Deze unieke samenwerking leidde tot het realiseren van de Groengas tanklocatie in Middelharnis.

"Drie bedrijven, die duurzaamheid en het milieu hoog in het vaandel hebben", vertelde Joyce van Os de Man van OrangeGas voorafgaand aan de opening. "OrangeGas maakt Groengas uit rioolslib en (gft)-afval. Deze groene variant op aardgas wordt gemaakt op eigen productielocaties in samenwerking met rioolwaterzuiveringen. Het gas wordt vervolgens in het gasnetwerk geïnjecteerd, dus er hoeven geen tankwagens te rijden om de tankstations te bevoorraden. Groengas is als brandstof te koop onder de naam CNG. Dit staat voor Compressed Natural Gas. Groengas is aantrekkelijk voor zakelijke klanten, maar we hopen dat ook steeds meer particulieren dit gaan ontdekken. Het is voor ieder model mogelijk. Van een kleine Volkswagen Up tot aan een grote truck. Groengas is bovendien heel betaalbaar. Zo bespaar je met Groengas tot 40% op je brandstofkosten en is de aanschaf van een CNG-auto nauwelijks duurder".

Laadpalen

Rob Augustijn van de CZAV beaamde dat ook zij duurzaamheid heel belangrijk vinden. "Ook wij zijn al sinds 2007 hiermee bezig. Naast fossiele brandstoffen leveren we ook brandstof uit koolzaadolie. Verder werken we mee aan projecten voor CO2-compensaties in samenwerking met onder andere Zeewind. In 2016 zijn we gestart met het plaatsen van laadstations voor elektrische voertuigen. Inmiddels zijn het er 100, maar we hopen er zo'n 1500 te realiseren. Zeker ook met het oog op de grote aantallen toeristen die deze regio bezoeken. Het contact met OrangeGas past dus precies in ons plaatje. In de toekomst willen we ook waterstof gaan aanbieden. Dit alles met het oog op 2050. Het jaar waarin we CO2 neutraal moeten zijn".

Breed gedragen

Wethouder Tea Both-Verhoeven kon natuurlijk niet anders zeggen, dan blij te zijn met dit initiatief, wat perfect past bij de duurzame ambities van de gemeente. "Om eerlijk te zijn had ik nooit gehoord van Orangegas en van Groengas", gaf ze toe. "Bij de aanbesteding van het WMO- en leerlingenvervoer ging onze voorkeur echter wel uit naar een bedrijf wat groen wil rijden. Door de samenwerking tussen deze bedrijven is dit tot stand gekomen en is daarom een breed gedragen initiatief geworden. Het past uitstekend in het mobiliteitsverhaal, want dat is nog een hele grote uitdaging op het eiland. Ik ben dus trots en dankbaar, dat ik vandaag deze opening mag verrichten".

Tweedehands

Hilly Kuperus van Smart Green Cars vertelde tenslotte nog dat er zowel nieuwe als tweede hands auto's te koop zijn die op Groengas rijden. "Er zijn veel auto's af-fabriek beschikbaar op Groengas (CNG). Merken die deze auto's leveren zijn bijvoorbeeld Seat, Audi, Volkswagen, Skoda en Fiat. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je eigen benzineauto om te bouwen naar een Groengas-auto. Dat kan in vrijwel iedere auto of bestelbus met een benzinemotor. Het Groengas wordt in het voertuig opgeslagen in tanks die zo ruimtebesparend mogelijk in de bagageruimte worden gemonteerd. Een auto met een Groengas-installatie rijdt niet anders dan een auto met een benzine- of dieselmotor. De motor van een auto met Groengas-installatie maakt minder geluid dan een dieselmotor. Na inbouw ligt de actieradius op Groengas tussen de 225 en 450 km. Op smartgreencars.nl kun je zowel informatie als ook tweedehands auto's op Groengas vinden".

Meer berichten