Logo eilandennieuws.nl
Het Kern met Pit-bordje zit al op de deur van de watertoren.
Het Kern met Pit-bordje zit al op de deur van de watertoren. (Foto: )

Kern met Pit-trofee is impuls voor plannen met watertoren

DIRKSLAND – Goed nieuws voor het initiatief om de watertoren ten goede te laten komen aan de bevolking van Goeree-Overflakkee, en van die van Dirksland in het bijzonder: de Stichting Watertoren Dirksland mag zich winnaar noemen van de Kern met Pit-trofee binnen de provincie Zuid-Holland. Het project is nu een van de kanshebbers op de landelijke Kern met Pit-prijs.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Kern met Pit is een initiatief van KNHM, in het verleden bekend als Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (in de volksmond 'de Heidemij'). Het daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het maar de directe omgeving verbetert of een impuls geeft.

Een jaar geleden was het Dirkslandse watertoreninitiatief al geselecteerd voor de provinciale Kern met Pit-wedstrijd. Dat leverde een predicaat, duizend euro én ondersteuning van Arcadis op. Daar kwam nog 1500 euro bij toen een jury en het publiek de Stichting Watertoren Dirksland tot winnaar van Zuid-Holland uitriepen. De bekendmaking en uitreiking vond zaterdag 18 januari plaats in Gouda. De uitslag was duidelijk, de overige twaalf ingediende projecten voor de provinciale trofee scoorden aanzienlijk minder.

De twaalf winnaars uit de provincies dingen mee naar de landelijke Gouden Pit. Of het Dirkslandse initiatief dan weer in de prijzen valt, moet op 28 maart blijken tijdens een festival in Amersfoort. Winst brengt 3000 euro in het laatje.

Horeca

De ondersteuning van Arcadis heeft de Stichting Watertoren Dirksland een businessplan opgeleverd. De stichting wil de toren een sociale en culturele bestemming geven. Een opvallende en centrale locatie met mogelijkheden voor exposities, sociaal-maatschappelijke activiteiten en horeca. De stichting denkt ook aan een toeristisch-recreatieve en sportieve (abseilen) invulling. De horeca – niet basaal, maar ook niet verheven – komt in een rond de toren geplaatst nieuw gebouw.

Dit jaar gebruikt de stichting om investeerders, bijdragen van fondsen en een horeca-uitbater te werven. Tegelijkertijd zorgt de eigenaar van de watertoren, de gemeente Goeree-Overflakkee, voor de restauratie. Volgend jaar, 2021, gaat de Stichting Watertoren Dirksland de plannen realiseren, zo is de planning. Met enige voortvarendheid zou dan de opening eind 2021 kunnen plaatsvinden.

Meer berichten