Logo eilandennieuws.nl
Gert Klok (links) is de nieuwe hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws. Martijn de Bonte zwaait af. Foto: Wim van Vossen
Gert Klok (links) is de nieuwe hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws. Martijn de Bonte zwaait af. Foto: Wim van Vossen (Foto: )

Interview vertrekkende en nieuwe hoofdredacteur Eilanden-Nieuws

SOMMELSDIJK – Ze waren allebei toe aan een nieuwe uitdaging. Martijn de Bonte maakt een opvallende carrièreswitch: hij vertrekt als hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws en gaat bij Sjaloom Zorg aan de slag. Zijn opvolger is Gert Klok, die vele jaren als eindredacteur werkte voor een uitgever van huis-aan-huiskranten in de Duin- en Bollenstreek, de regio Leiden en Kennemerland-Zuid. "Ik kom in een gespreid bedje", zegt de nieuwe hoofdredacteur.

Tekst: Kees van Rixoort

Martijn de Bonte (33) werkte bijna 7,5 jaar voor Eilanden-Nieuws. Hij kwam in september 2012 in dienst als verslaggever, aanvankelijk voor een jaar. Goeree-Overflakkee kende hij nauwelijks. Hij had zijn hbo-studie communicatie afgerond en kreeg de vraag om te solliciteren. "Ik voelde me gelijk thuis. Er was een warm welkom en er was ruimte voor verbetering."

Volgens De Bonte was dat laatste wel nodig. "Op de website stond oud nieuws en de krant, nog met dat groene logo, was een letterpakhuis. Ik kreeg veel vrijheid om dingen op poten te zetten, zoals bijlages bij de krant. Daarnaast de website en social media én schrijven en redigeren. Ik schreef in het begin bijvoorbeeld de column 'Overkanter'. Je leert heel veel mensen kennen als journalist. In een ander beroep zou ik lang niet zo snel zijn ingeburgerd op Goeree-Overflakkee."

Dat De Bonte in de journalistiek terechtkwam, was overigens helemaal niet vanzelfsprekend. Hij volgde in zijn jonge jaren weliswaar een studie communicatie, maar had niet direct de aandrang om journalist te worden. Zeker niet toen andere baantjes zich aandienden: in een dierenwinkel, bij een bank, op een camping. Maar de fascinatie voor de journalistiek – ooit gevoed door een filmpje van reporters die met brandweerlieden op pad gaan om een brand te bestrijden – gaf uiteindelijk toch de doorslag. Na verloop van tijd promoveerde hij tot hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws, wat een hoop drukte met zich meebracht. Het werk bestaat onder andere uit plannen, organiseren, correspondenten aansturen, concepten bedenken en uitvoeren en artikelen schrijven.

Verjongingsslag
"Het was mooi om te doen. Als hoofdredacteur kun je echt een stempel op de krant drukken. Als team hebben we steeds ons best gedaan om een eigentijdse krant te maken, die elke week twee keer iets interessants voorschotelt. De basis is prima, daar is 90 jaar aan gewerkt. De journalistieke traditie ook, met interviews en achtergrondverhalen, maar de krant was wel vooral op oudere doelgroepen gericht. Nu spreken we ook jongere lezers aan. Er is een verjongingsslag gemaakt in de opmaak en de insteek van de verhalen. Het kan nog beter, hoor, maar dat is nu aan Gert."

Dat Martijn de Bonte nu kiest voor een andere uitdaging, is het resultaat van een optelsom. "Ik wil nieuwe dingen leren en groeien als mens, andere eigenschappen aanspreken en meer direct iets betekenen voor andere mensen. De gehandicaptenzorg trekt me. Je ziet daar mensen die recht door zee en puur zijn."

Hij maakt plaats voor Gert Klok (37), een geboren Katwijker, die anderhalf jaar geleden in Dirksland neerstreek. Zijn vrouw is een Flakkeese, dus het eiland is niet geheel onbekend voor hem. En Eilanden-Nieuws, waarover hij nu de scepter gaat zwaaien, evenmin.

Brede interesse
Klok studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), waar hij zijn vrouw, een pabo-studente, ontmoette. "Toen ik nog op school zat, was ik al redacteur bij Buijze Pers in Noordwijk. Twaalf jaar heb ik gewerkt aan huis-aan-huiskranten als Katwijks Nieuwsblad en Teylinger Nieuwsblad. Als eindredacteur, af en toe ging ik zelf op pad omdat ik ook graag schrijf. Over politiek, bijvoorbeeld, of sport. Ach, ik heb een hele brede interesse en maak me onderwerpen snel eigen. Daarnaast heb ik een tekstbureau. Maar daar zal wel niet veel tijd voor overblijven, nu ik me helemaal op Eilanden-Nieuws ga focussen."

De vacature voor hoofdredacteur was op zijn lijf geschreven, vond hij. En dat vond Eilanden-Nieuws ook. "Ik heb ervaring met kranten maken en zie deze nieuwe baan als een mooie uitdaging. In Noordwijk was ik meer met de waan van de dag bezig. Hier moet ik meer vooruit denken, plannen. Er is ruimte om nieuwe dingen te bedenken. De bladformule staat als een huis, hooguit de details zijn voor verbetering vatbaar. Toen ik anderhalf jaar geleden in Dirksland kwam wonen, heb ik direct een abonnement genomen. Het is een krant met goede verhalen, up-to-date en actueel, met aandacht voor de achtergronden en met mooie bijlagen."

Netwerk opbouwen
Gert Klok, die benadrukt dat je een krant niet in je uppie maakt maar in samenwerking met verslaggevers, redacteuren en freelancers, wil het niveau van de krant continueren en mogelijk verder uitbouwen. "Het is niet de bedoeling dat ik op de winkel ga passen."

Zijn eerste prioriteit is nu de regio goed leren kennen. "Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in Stad aan 't Haringvliet geweest", zegt hij met een schuldbewust lachje. "Een netwerk opbouwen, contacten leggen – daar ga ik veel tijd in steken. Stap één is Flakkee beter leren kennen." Wat zal helpen is dat Katwijk en omgeving, net als Goeree-Overflakkee onderdeel van de biblebelt, veel sociaal-culturele overeenkomsten heeft.

Wat hij mist in de huidige krant is sport. Klok noemt zich een echt sportmens. Hij zou wel wat aandacht aan dit onderwerp willen besteden in Eilanden-Nieuws of een van de bijlagen. Daarbij denkt hij niet aan verslagen van de zaterdagwedstrijden, want die zijn op dinsdag niet echt actueel meer, maar wel aan achtergronden en interviews met vrijwilligers. "Sportverenigingen spelen een belangrijke rol in de lokale gemeenschap."

Speerpunt
De nieuwe hoofdredacteur, die zichzelf ook een echte nieuwsman noemt, vindt het mooi om de traditie van een christelijke krant te mogen voortzetten. "Geloofszaken zijn en blijven een speerpunt." Of hij er zin in heeft. Die vraag beantwoordt hij vlot met een gul: "Behoorlijk! Als hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws aan de slag gaan en op de fiets naar je werk kunnen, wat wil je nog meer."

Meer berichten