Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Niet mobiel? AutoMaatje GO brengt je op je bestemming

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met 75 deelnemers, 29 chauffeurs en 205 ritten vanaf september 2019 is AutoMaatje Goeree-Overflakkee goed uit de startblokken gekomen. De vervoersservice voorziet in een behoefte, net als in bijna zeventig andere gemeenten in Nederland.

Tekst: Kees van Rixoort

AutoMaatje is een initiatief van de ANWB, die hiermee maatschappelijke betrokkenheid toont. Op Goeree-Overflakkee voert Stichting ZIJN het project uit, in samenwerking met de gemeente. Op 2 september ging AutoMaatje Goeree-Overflakkee van start.

De vervoersservice zit zo in elkaar: wie minder mobiel is en ergens naartoe moet, maar geen vervoer heeft, schakelt AutoMaatje in, die zorgt voor een vrijwillige chauffeur met een auto. Deze brengt de deelnemer op de gewenste bestemming en eventueel weer terug naar huis. Dit alles tegen een geringe onkostenvergoeding van 30 cent per kilometer.

Deelnemers aan AutoMaatje zijn niet alleen ouderen. Het kan ook gaan om een jongeman die zijn been gebroken heeft en geen kans ziet om naar de fysiotherapeut te komen. Deelnemers zijn minder mobiel, slecht ter been, kunnen geen auto rijden, hebben geen mensen in hun omgeving die voor het vervoer kunnen zorgen en kunnen geen gebruik maken van het openbaar vervoer.

Goede match
Wie AutoMaatje wil inschakelen, krijgt eerst een medewerker van Stichting ZIJN op bezoek. "Dat werkt drempelverlagend en de deelnemers zien ook gelijk met wie ze te maken hebben. Ze hebben er een gezicht bij", zeggen Tanja Nieuwpoort en Liane van der Velde, die AutoMaatje Goeree-Overflakkee coördineren. "Wij hebben ook gelijk een beeld van de situatie van de deelnemer, zodat we een goede match kunnen maken met een chauffeur. En met de auto: kan er een rollator in, of een rolstoel?" Ook doen de coördinatoren er alles aan om een geschikte chauffeur te vinden die zo dicht mogelijk bij de deelnemer woont. Dat bespaart kilometerkosten.

De inschrijving is gratis en er is geen indicatie nodig, zoals bij de Regiotaxi of Valys. Een deelnemer van AutoMaatje kan een ritje boeken door zich minimaal twee werkdagen vooraf, tussen 9.00 en 12.00 uur, te melden. De bestemming kan het ziekenhuis zijn, de dokter of de fysiotherapeut, maar bijvoorbeeld ook een winkelcentrum of een koffietent. Wie familie wil bezoeken in Den Haag, of een dagje naar Rotterdam wil, kan ook een rit boeken via AutoMaatje.

Chauffeurs gezocht
Stichting ZIJN heeft het project omarmd om hulp te bieden en eenzaamheid tegen te gaan. Al 29 enthousiaste chauffeurs meldden zich aan om via AutoMaatje Goeree-Overflakkee mensen van A naar B te brengen. Wie een rijbewijs en een eigen auto heeft én een VOG kan overleggen, kan aan de slag.

"We kunnen nog meer chauffeurs gebruiken", aldus Tanja Nieuwpoort en Liane van der Velde. "Liefst uit verschillende kernen op het eiland, zodat we nog meer deelnemers kunnen bereiken. We zoeken chauffeurs in Ooltgensplaat, Achthuizen, Den Bommel, Stad aan 't Haringvliet, Melissant, Herkingen en Goedereede. Planners zijn ook welkom, voor één dagdeel per week. Na een inwerkperiode in het Wijkcentrum in Middelharnis, kunnen ze de werkzaamheden thuis uitvoeren."

AutoMaatje Goeree-Overflakkee is op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur bereikbaar via telefoon 06 86890506 of e-mail automaatje@zijngo.nl.

Meer berichten