Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Droom Syrische kok Hussam wordt werkelijkheid

DIRKSLAND – Als vrijwilliger koken voor tweehonderd mensen of meer. Hussam Karkas deed het zaterdag 18 januari voor de derde keer voor de bezoekers van de internationale maaltijd in de Victoriahal te Dirksland. Zijn inzet is niet onopgemerkt gebleven. Karkas ontving tijdens een korte huldiging een cadeaubon als dank en teken van waardering.

Tekst: Kees van Rixoort
Foto: Maria Evers

Hussam Karkas kwam een jaar of wat geleden vanuit het door oorlog verscheurde Syrië naar Nederland. Naar Goeree-Overflakkee, om precies te zijn. Via Vluchtelingenwerk kon hij zijn grote passie oppakken: koken voor groepen. Twee jaar geleden bereidde hij het eerste internationaal diner in de Victoriahal. Dat was een initiatief van de Stichting Verenigd In Kracht, Mi Mekaore en Vluchtelingenwerk om contacten tot stand te brengen tussen statushouders en Flakkeeënaren. Het diner trok tweehonderd mensen. Toen stonden er vooral gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten op tafel.

Een jaar later, bij het tweede internationaal diner, waren het stamppotten. En weer was Hussam Karkas de kok. Ruim tweehonderd bezoekers genoten van zijn kookkunsten. Inmiddels was de hervormde gemeente van Dirksland (De Oude Bieb) aangehaakt als medeorganisator van de maaltijd in de Victoriahal.

Voor editie drie van het evenement, afgelopen zaterdag, wisten de initiatiefnemers 250 mensen te interesseren. Karkas had deze keer soepen en salades gemaakt. Dat deed hij grotendeels in de keuken waar hij alweer enige tijd werkzaam is en waar hij, na behoorlijk goede recensies, binnenkort een vaste aanstelling krijgt: het restaurant van Watersportvereniging Goeree in Ouddorp, dat ook sponsor is van het internationaal diner.

Daarmee heeft Hussam Karkas, die vluchtte naar Goeree-Overflakkee, zijn droom kunnen verwezenlijken.

Meer berichten