Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Bewegen voor ouderen is goed voor lichaam en geest

GOEDEREEDE – "Het is aangenaam en nuttig", zegt Corrie Grinwis met een glimlach op haar gezicht. Ze doelt op de drie kwartier Bewegen voor Ouderen waaraan ze elke week meedoet. "Ik vind het heerlijk om te gaan en ik merk dat het werkt. Lopen, fietsen, traplopen – je doet alles veel gemakkelijker als je hier wekelijks komt gymmen."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Bewegen voor Ouderen is een activiteit die Therapie & Bewegingscentrum Goeree aanbiedt in samenwerking met Stichting ZIJN. De lessen – elke week op donderdagmiddag van 14.30 -15.15 uur – vinden plaats in de fysiotherapiepraktijk aan de Charbonstraat in Goedereede. Bij voldoende belangstelling start Bewegen voor Ouderen – elke week op woensdagochtend van 10.15-11.00 uur- ook in Ouddorp. Daar kunnen senioren terecht om gezond te bewegen in de vestiging van Therapie & Bewegingscentrum Goeree aan de Molenweg 4d (bij de Jumbo).

Fit en soepel
"Het idee achter Bewegen voor Ouderen is dat je fit en soepel blijft, je spierkracht en conditie op peil houdt en je vaatstelsel gezond blijft", zegt fysiotherapeut Ria Lagendijk. "Daardoor verminder je ook de kans om te vallen. Bovendien komen er door te bewegen endorfinen en andere stoffen vrij in je lichaam, waardoor je je geestelijk fitter voelt en meer zelfvertrouwen krijgt. Bewegen voor Ouderen is dus goed en belangrijk voor lichaam en geest."

Corrie Grinwis, die de lessen al vijftien jaar volgt, beaamt dat onmiddellijk. "Het is heel belangrijk voor je mobiliteit. Veel mensen denken dat ze genoeg bewegen door van de kamer naar het aanrecht te lopen, maar dat is zeker niet het geval. Als ik niet naar Bewegen voor Ouderen ben geweest, merk ik het direct. Daarom probeer ik altijd te gaan, ook omdat het gezellig is. Het is goed voor de contacten en lekker ontspannen. Tot nu toe gingen we één keer per jaar samen ergens koffiedrinken, dit kunnen we nu straks in het vernieuwde centrum na elke les in de nieuwe grote wachtruimte."

De lessen staan onder leiding van een fysiotherapeut, die het programma aanpast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau meedoen, en in zijn of haar eigen tempo. Corrie Grinwis: "We doen allerlei oefeningen, bijvoorbeeld om je armen, benen en buik te trainen. We gebruiken ook gewichten, de bal en stokken. Net hebben we balansoefeningen gedaan – best moeilijk… Drie kwartier bewegen is voor mij niet te zwaar. Het is goed te doen en na afloop ben ik lekker een beetje moe."

Interesse?
Voor de kosten hoeven geïnteresseerde ouderen het niet te laten. Meedoen kost slechts 10 euro per maand. Wie wil aanhaken, alleen of met partner of vriendin, zowel voor Bewegen voor Ouderen in Goedereede als in Ouddorp, kan zich melden via 0187 - 498 555 of info@therapie-goeree.nl. Eerst een proefles bijwonen is mogelijk. Voor vragen kan men ook terecht bij Stichting ZIJN, 0187 - 641 344.

Meer berichten