De organisatoren van het Bierfestival en brouwers van Brouwerij Buutegeweun proosten samen.
De organisatoren van het Bierfestival en brouwers van Brouwerij Buutegeweun proosten samen. Foto: Wim van Vossen

Eind maart tweede editie van Ouddorps Bierfestival

Algemeen 1.282 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Aantrekkelijke evenementen werpen hun schaduw al ver voor het officiële moment van presentatie vooruit. Zo ook voor de tweede editie van het Ouddorpse Bierfestival. Na het klinkend succes van de eerste organisatie in 2019 - met honderden bezoekers en veel positieve reacties - lag een vervolgstap voor de hand. Zaterdag 28 maart 2020 (van 15.00 – 22.00 uur) is het zover. Ronde 2. De locatie is opnieuw Zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp.

Tekst: Jaap Ruizeveld
Foto: Wim van Vossen

De stichting Gist (Goerees Initiatief tot Saamhorigheid en Tijdverdrijf) en initiatiefnemers Marijn Nap en compagnon Arjan van der Bok zijn al geruime tijd zorgvuldig met de voorbereiding aan de slag om hun succesvolle formule ook dit keer te kunnen invullen. Zes brouwerijen zullen hun opwachting maken. Afgelopen zaterdag werd op de locatie Zuiddijk 35 in Oude-Tonge Brouwerij Buutegeweun van eigenaar Sjalitha (Schop) en brouwer Danny (Ramdayal) gepresenteerd als één van de aanwinsten voor het komend festival. Ook de deelname van Solaes Brouwerij (Sommelsdijk) en Rott.Brouwerij (Rotterdam) staat vast. Met de overige drie brouwerijen worden de afspraken op korte termijn bekrachtigd.

Eilandelijk
Danny Ramdayal, geboren in Dirksland, met Surinaamse roots, hield zich aanvankelijk bezig met ambachtelijke activiteiten. Maakte desembrood en deed ervaring op met het vergistingsproces. In 2015 startte hij op experimentele basis met het maken van bier. Met een kant en klaar pakketje. De eigenaar van een slijterij in Zierikzee was enige tijd later onder de indruk van het gebrouwen product en gaf aan het bier wel te willen verkopen. Geheel vanuit de basis en in beperkte hoeveelheden, werkte Brouwerij Buutegeweun stevig aan de kwaliteit van de bieren. Variërend in alcoholpercentages van 6 tot 11 procent. Dit met Flakkeese namen en onder andere gebruikmakend van hop uit de eigen tuin bij de voorbereiding. Meraekels, Deurzuuper, Kellef, Opdoender, Gortig Tuugie staat er keurig vermeld op de labels van de flesjes.

Wij wilden erbij zijn
Was dat aantrekkelijk en goed genoeg voor een stand op het Bierfestival in Ouddorp? Wellicht in 2021? Maar eigenares Sjalitha tastte de mogelijkheid af voor deelname al aan de tweede editie in maart 2020. Zij stuurde een mailtje aan Arjan van der Bok en Marijn Nap van de Stichting Gist. Aanvankelijk stelden zij zich wat terughoudend op, vertelt ze. Ik kon dat wel begrijpen. De organisatie wil kwaliteit nastreven. Dat moet zich op het festival manifesteren. Sjalitha hield vol en zag haar wens gehonoreerd. Wij wilden erbij zijn verduidelijkt ze. Zelf is zij in het bezit van twee horecadiploma's, een afgeronde gastronomische opleiding en zij assisteert partner Danny als dat nodig is.

Toetsing
Vooraf aan die goedkeuring was er van de zijde van Arjan en Marijn wel een zorgvuldige toetsing. Kort samengevat in de woorden: 'praten en proeven'. Met gevulde glazen. "Voor ons is het belangrijk dat het festival een sterke kwalitatieve uitstraling heeft met toonaangevende bieren. De bezoeker moet zich er prettig bij voelen. Dat het hier bij Brouwerij Buutegeweun gaat om een goed lokaal product, op en van ons eiland, is uiteraard een pluspunt. Een uiting van eilandmarketing. Dat wij in het begin sceptisch op aanvragen van nieuwkomers op de markt reageren is onderdeel van onze zorgvuldige selectievoorbereiding. Na de contacten en daarin vernemend dat de brouwerij zich professioneel verder gaat ontwikkelen hebben wij gemeend aan het verzoek de ruimte te kunnen geven. Inwegend ook hun passie en inspiratie.

Verbeteringen
Wij zelf streven ook voortdurend naar verbeteringen rond en op het Festival. Als het bijvoorbeeld gaat om de sfeer en de ambiance. Zo hebben wij na de eerste editie een enquête gehouden over de beleving van de bezoekers. Luisterend naar gemaakte opmerkingen zullen wij onze aandacht extra richten op de aankleding en de muzikale omlijsting. Naast de stands van zes bierbrouwerijen is er ook weer een mogelijkheid om een hapje te eten in de foodstand van keurslagerij Floresteijn. Het kaasplankje zal niet ontbreken. Er is niet alleen bier, er kan ook koffie, thee en fris worden gedronken.

Informatie
Tweede Bierfestival Ouddorp. Zaterdag 28 maart van 15.00-23.00 uur in Zalencentrum Dorpstienden. Entree 15 euro p.p. Hiervoor krijgt men een proefglas en 3 munten voor het proeven van de bieren en of andere consumpties. De website is www.ouddorpbierfestival.nl. Hier is ook informatie over het bestellen van toegangstickets. Rolstoeltoegankelijk.

Uit de krant