Anne Verhey en Hans Nagtegaal openen het Peuterbos.
Anne Verhey en Hans Nagtegaal openen het Peuterbos.

KidzEiland en Peuterbos openen hun deuren

Algemeen 1.322 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Twee peuterspeelzalen en een buitenschoolse opvang bevinden zich in een fraaie nieuwe locatie op het schoolplein van de Bosseschool in Middelharnis. De locatie is op maandag 6 januari in gebruik genomen en een dag later officieel geopend. Anne Verhey, directeur-bestuurder van Stichting Peutereiland, en Hans Nagtegaal, bestuursvoorzitter van de protestants-christelijke scholengroep Kindwijs, knipten een lint door, waarna een stuk of wat kinderen naar binnen stormden, dwars door een grote tekening die in de deuropening was bevestigd.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Stichting Peutereiland, die vijftien peuterspeelzalen runt op Goeree-Overflakkee, heeft twee peuterspeelzalen verhuisd naar deze nieuwe locatie: Peuterbos. Het gaat om de peuterspeelzalen De Driewieler in Het Diekhuus en Pippeloentje in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Op de nieuwe locatie is er een nauwere samenwerking met het basisonderwijs, met de Bosseschool en de Groen van Prinstererschool, die op een steenworp afstand is gelegen. Beide scholen vallen onder scholengroep Kindwijs, waarmee Stichting Peutereiland samenwerkt.

Anne Verhey: "De peuterspeelzaal in het Wijkcentrum was al eens naar de Bosseschool verhuisd, maar toen de school bleef groeien was daar geen ruimte meer en moest de voorziening weer terug naar het Wijkcentrum. Voor de peuterspeelzaal in Het Diekhuus is in de toekomst geen ruimte meer." De oplossing is Peuterbos, een eigen locatie nabij twee basisscholen. De inrichting en sfeer van de ruimtes is warm, huiselijk en straalt rust uit. "We krijgen veel enthousiaste reacties."

Eén en één is twee, zou je zeggen. Maar Stichting Peutereiland heeft in deze locatie ook iets nieuws gerealiseerd: buitenschoolse opvang (BSO). "Er is steeds meer vraag naar buitenschoolse opvang", zegt Anne Verhey. "Daarom gaan we ermee aan de slag, in samenwerking met de scholen en Kindwijs, zodat de buitenschoolse opvang aansluit op wat de school biedt. Dan krijg je een mooier resultaat." Er komen later dit jaar ook BSO's in de protestants-christelijke basisscholen in Dirksland en Goedereede-Havenhoofd.

Krek wak wou

KidzEiland, waarin Stichting Peutereiland de BSO's onderbrengt, hanteert de leuze 'Krek wak wou'. Daarmee laat de stichting niet alleen zien een eilandelijke organisatie te zijn, maar ook dát aan te bieden waar de kinderen behoefte aan hebben: precies wat ik wil. Dat is in ieder geval een inspirerende en veilige buitenschoolse opvang, waar kinderen kunnen spelen, plezier hebben en ontdekken.

"Kinderen kunnen op verschillende manieren knap zijn", zegt intern begeleider Suzanne van Tilborg. "Er zijn allerlei 'knaps': muziekknap, natuurknap, beeldknap, mensknap… Bij ons gaat het niet om de vraag hoe knap je bent, maar om: hoe ben je knap. We kijken waar het kind goed is en proberen die talenten spelenderwijs verder te ontwikkelen."

Spelenderwijs, dat is ook op de peuterspeelzalen van Stichting Peutereiland een belangrijk woord. Hier gaat het namelijk om 'opbrengstgericht spelen', in de aanloop naar groep 1 van de basisschool.

Nieuwsgierig geworden naar de BSO? Wie meer informatie nodig heeft en sfeer wil proeven, is welkom op de open middag, op woensdag 29 januari van 14.00 tot 16.00 uur.

Uit de krant