Logo eilandennieuws.nl
Burgemeester Grootenboer op een archieffoto.
Burgemeester Grootenboer op een archieffoto. (Foto: Wim van Vossen)

Burgemeester pleit voor landelijk vuurwerkverbod

In deze week waarin de stad Rotterdam aankondigde alles in het werk te willen stellen om een vuurwerkverbod te kunnen realiseren, liet ook burgemeester Grootenboer dinsdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goeree-Overflakkee er geen twijfel over bestaan dat een landelijk verbod op consumentenvuurwerk meer dan gewenst is.

Sterker nog. In haar gloedvolle, goed gedoceerde speech, gaf zij aan dat het nu het moment is dat het Kabinet de knoop moet doorhakken. Want hoeveel incidenten, slachtoffers en schade zijn er nog nodig om het Kabinet te laten beseffen dat dit zo echt niet langer kan. Haar statement kreeg op de receptie sterke bijval.

Landelijk kijkend naar het stijgend aantal gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers en de enorme inzet van hulpdiensten en miljoenen schade is hier geen sprake meer van een feest stelde de burgemeester, die als positief signaal wel opmerkte dat de politieke opinie aan het kantelen is en dat zich een meerderheid aftekent voor het afschaffen van het consumentenvuurwerk. Voor wat de gemeente Goeree-Overflakkee betreft, ondanks de inspanningen van velen en extra inzet op handhaving rond de jaarwisseling, nu al een voorlopig schadebedrag van ruim 90.000 euro, dat is fors hoger dan vorig jaar. (toen 80.775 euro en met kosten aan voorbereiding, opruimen afval van vuurwerk, inzet organisatiemedewerkers en beveiliging oplopend tot 154.510 euro), nu dus vermoedelijk zelfs boven dit bedrag uitkomend).

Zinloze verspilling

De slechte traditie van vernielingen op ons eiland is niet losgelaten verzuchtte burgemeester Grootenboer. "Nog los van flinke overlast zijn er opnieuw bushokjes en verkeersborden vernield, kolken opgeblazen. Er is schade aan asfalt en bestrating, hekwerken, speeltoestellen en nog veel meer. Een teleurstellende en zinloze verspilling van gemeenschapsgeld. Waar mogelijk zullen wij die kosten zeker op daders verhalen. Gezien de inzet die dat de gemeente kost, wil ik iedereen oproepen voortaan zélf de rommel op te ruimen. Ik ben overigens trots op de vele inwoners van Goeree-Overflakkee die met elkaar wel een feestelijke- en veilige jaarwisseling hebben gecreëerd. Dat is de bedoeling".

Meer berichten