Logo eilandennieuws.nl
Foto:

550 mensen nemen duik in koude Noordzee

OUDDORP – Op woensdag 1 januari om 14.00 uur stond het Ouddorpse strand vol voor de 38e nieuwjaarsduik. Vijfhonderdvijftig bikkels gingen met vier graden Celsius uit de kleren en trotseerden het koude water, om zo het nieuwe decennium fris te starten. Rody Vlietland nam deel aan de nieuwjaarsduik en doet verslag.

Foto's en video: Wilko van Dam

Meer dan zestigduizend mensen doken op 1 januari de zee in. Op Scheveningen kwamen tienduizend mensen bijeen om op de eerste dag van 2020 de zee in te gaan. De overige vijftigduizend deelnemers waren verdeeld over 127 andere plaatsen in Nederland en 22 locaties overzee, op de Antillen en in Zuid-Amerika. Op Curaçao was de nieuwjaarsduik een stuk aangenamer, 3500 deelnemers die het jaar begonnen met een sprong in de zee van 28 graden.

Dikke winterjas

Dankzij de frisse wind was de gevoelstemperatuur op de stranden in Nederland rond het vriespunt, desalniettemin lag het deelnemersaantal in Ouddorp maar liefst honderdtwintig hoger dan vorig jaar. Om 13.45 verruilen de eerste deelnemers hun dikke winterjas voor badkleding. Springend houden de waaghalzen zich warm op de opzwepende en vrolijke muziek die op het strand wordt afgespeeld. Vijf minuten later stappen nog een stuk of vijftig deelnemers de lijnen binnen. Om 13.55 staat het door rood wit lint afgezette gebied vol met bibberende springende en dansende mensen, sommigen zijn zelfs verkleed. Zo loopt er iemand met een wolvenmasker op, staat er een man met een roze muts te zwaaien met een opblaasbare flamingo en zijn er twee dames met jurken gemaakt van vuilniszakken.

Pootjebaden

Dan begint om 14.00 uur de warming-up, verzorgd door Eric Verbrugge van FeelGoodClub Atrium. Na volledig opgewarmd te zijn is het tijd om af te tellen. De eerste deelnemers schieten uit de startblokken, het is een lange weg naar de koude Noordzee, bijna vierhonderd meter. Die vierhonderd meter is precies lang genoeg om te denken: "Waar ben ik aan begonnen?" Alleen de terugweg is te ver om dan nog te keren. Binnen ongeveer een minuut liggen de eerste sprinters met hun longen van staal en een conditie als een paard in het water. Een halve minuut later volgt de rest. Sommigen gaan helemaal kopje onder door een duik te nemen in de zee, anderen blijven pootjebaden met het water tot aan de knieën.

Warme erwtensoep

Het water is zo koud dat ik mijn eigen tenen niet meer voel en blauwe vingers krijg. Na even in het water gestaan of gezwommen te hebben rennen de deelnemers naar het in groten getale aanwezige publiek. In het publiek staan familieleden of vrienden klaar met een handdoek. De deelnemers slaan de handdoek om zich heen om zevenhonderd meter terug te lopen richting de kleedkamers. Deze tocht is misschien wel het zwaarste onderdeel van het hele evenement. Na de dikke winterjassen weer aan te hebben getrokken is het tijd voor de warme kop erwtensoep. Langzaam en met een gevoel van voldoening vertrekken de deelnemers huiswaarts.

Meer berichten