Ton Korteweg op een archieffoto tijdens Monumentendag in 2013 waar hij een pleidooi houdt voor het behoud van het oude Raadhuis in Ooltgensplaat.
Ton Korteweg op een archieffoto tijdens Monumentendag in 2013 waar hij een pleidooi houdt voor het behoud van het oude Raadhuis in Ooltgensplaat.

'Waterpoortloop zet oostelijk Flakkee op de kaart'

Algemeen 601 keer gelezen

De voorbereidingen van de vijfde editie van de Waterpoortloop zijn alweer in volle gang. Op vrijdagavond 13 maart zal bij MFC 't Centrum in Ooltgensplaat het startschot klinken voor de deelnemers van de 110 en de 80 kilometer. De wandeltocht gaat door drie provincies. Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant, oftewel door het unieke gebied van de Zuidwaterlinie. Mede-organisator Ton Korteweg hoopt dat vele eilanders mee zullen doen met dit evenement. "Op Goeree-Overflakkee wandelt men door het oostelijk gebied. Van Oude-Tonge tot aan de Volkeraksluizen", laat hij weten. "Een gebied wat velen (nog) niet kennen, maar wat ontzettend mooi is. Dus laat je verrassen".

Tekst: Mirjam Terhoeve

De waterpoortloop is ontstaan na het wegvallen van de omloop uit Ooltgensplaat. Ton, zelf een fanatiek lange afstandloper, vindt dat nog steeds heel jammer. "Het was gewoon iets van hier," zegt hij. "Een initiatief van mensen uit Ooltgensplaat. Maar tja, het is nu eenmaal veranderd en daar is niks meer aan te doen. Het is ook niet zo, dat ik de huidige omloop links laat liggen. Ik doe nog elk jaar mee, maar hoor onderweg toch regelmatig dat mensen het spijtig vinden dat het niet meer vanuit Ooltgensplaat is. Dus daarom de waterpoortloop. En ook dat is een mooi evenement geworden in samenwerking met Waterpoort. Hoewel het al vroeg in het jaar plaatsvindt hadden we vorig jaar zo'n 200 deelnemers voor de langste afstanden. De 110 en 80 kilometertochten zijn prachtig en gaan langs het Volkerak, de Hellegatsplaten en het Haringvliet". Er zijn ook routes van 10, 20 en 30 kilometer. Die starten op zaterdag en lopen rond Ooltgensplaat.

Oude Raadhuis
Ton prijst niet alleen de omgeving rond zijn dorp, maar zet zich met regelmaat in voor het dorp zelf. "Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in de geschiedenis van ons dorp", legt hij uit. "Het is heel boeiend, als je je daarin gaat verdiepen. Ooltgensplaat heeft een mooi verleden, waarvan het Raadhuis en het Fort mooie overblijfselen zijn. Helaas leeft dat niet bij iedereen. Ik heb 23 jaar in Leiden gewoond en daar wordt veel energie gestoken in het behoud en voortbestaan van de karakteristieke en cultuurhistorische waarden van de stad. Bij terugkomst hier, miste ik dat heel erg. De haven, de Voorstraat, de Ring zijn heel waardevol, maar vanuit de gemeente is daar totaal geen beleid voor. Niet één pand valt onder beschermd dorpsgezicht. Het oude Raadhuis is wel een Rijksmonument, maar er werd niet op gehandhaafd. Hierdoor raakte het erg in verval. In september 2013 heb ik tijdens Monumentendag nog een dringende oproep gedaan voor behoud van dit pand. En het is goed afgelopen. Het welzijnsfonds met dorpsgenoten Piet van de Ree en Klaas Knoester in de gelederen, heeft het aangekocht en wil het weer in oude luister herstellen. Ik heb er alle vertrouwen in, dat het helemaal goedkomt. Al heb ik wel begrepen, dat er veel ambachtswerk bij komt kijken, wat niet iedereen in de vingers heeft. Maar hopelijk kan het in de toekomst weer gebruikt worden voor trouwerijen, recepties en andere activiteiten ten behoeve van de gemeenschap.

Pareltjes
Toch maakt Ton zich niet alleen zorgen om de statige panden, ook om de rest van het dorp. "Als toeristen hier in de haven aanleggen kunnen ze een mooi rondje doen langs de haven en door de Voorstraat, maar dan houdt het wel zo'n beetje op", stelt hij. "De Ring en de Noord- en Zuid-Achterweg hebben hun karakter verloren. Vroeger stonden daar beeldbepalende panden zoals het zaadpakhuis van Hobbel, wat mooie oude schuren en de dorpsboerderij van Van Kempen. Het is allemaal weg voor nieuwbouw. Anderen noemden het ouwe troep, maar ik vond het pareltjes waar je zuinig op moet zijn. In Sommelsdijk en in Goedereede bijvoorbeeld is dat nog wel behouden. En dat heeft toch iets authentieks. Maar dat is mijn persoonlijke mening hoor".

Fort Prins Frederik
Wat Ton wel fantastisch vind is dat het Fort Prins Frederik, met financiële hulp van de Provincie, weer in oude staat wordt teruggebracht. "Ja spijtig voor de bewoners, maar dat is de gemeente aan te rekenen, die heeft veel te lang gedoogd. Beetje bij beetje komen de oude contouren weer tevoorschijn. Het Fort is onderdeel van een prachtig cluster van Forten van de Hollandse waterlinie. Daartoe behoren ook Fort Sabina, Fort de Hel, Buitensluis en vestingstad Willemstad. Het zou mooi zijn als het Fort hier, met de prachtige Don Jon, weer gebruikt kan worden voor tal van evenementen, zoals die bijvoorbeeld ook bij Fort Sabina plaatsvinden. Daar zijn regelmatig thema-avonden en in de weekends is het open voor bezoekers. Ja, ik ben zeker voorstander van een beetje leven in de brouwerij".

Hobby-imker
De natuur rond Ooltgensplaat is een bron van zorg. "Het oostelijk deel van het eiland staat aardig onder druk", zegt hij. "Denk aan de kassenbouw, maar ook aan de bomenkap. Waarom geen degelijk onderhoud aan de bomen, waardoor ze behouden kunnen blijven? De meeste dijken hebben geen waterkerende functie meer, dus de bomen hoeven niet weg. Bovendien hechten de meeste mensen veel waarde aan het behoud van groen en aan het open landschap. Ook het maaibeleid wat hier wordt uitgevoerd is betreurenswaardig. Ik ben zelf hobby-imker en zie toch dat de omvang van het bijenvolk veel minder is dan zo'n 15 jaar geleden. Langs de dijken tussen Ooltgensplaat en Oude-Tonge groeit nog amper een bloemetje in de bermen. Het aanleggen van akkerranden blijft ook erg achter hier. Gelukkig hebben we de slikken in de buurt waar van augustus tot oktober van alles bloeit en ook de groenbemesters op voormalige akkers zijn goed voor vlinders, hommels en bijen, maar dat is het dan wel zo'n beetje".

Waterpoortloop
Toch wil Ton niet alleen maar klagen. "Absoluut niet" benadrukt hij. "Liever doen we iets positiefs en daar is de waterpoortloop een goed voorbeeld van. Het is een mooi evenement wat het oostelijk deel van het eiland op de kaart zet en laat zien wat de potentie van dit gebied is. De gemeente denkt ook heel goed hier in mee en ziet het als een impuls voor dit deel van het eiland. De neuzen staan wat dat betreft dezelfde kant op.
"Net als vorig jaar start de tocht weer in 't Centrum en dan gaat het eerst richting Oude-Tonge", zegt Ton tot slot. "Vervolgens via de Philipsdam naar St Philipsland, De Heen, Dinteloord, Fort Sabina, Willemstad en via de Volkeraksluizen richting de Banaan en dan langs de Haringvlietkant terug naar Ooltgensplaat. We prijzen ons gelukkig met heel veel vrijwilligers, voldoende materiaal en medewerking van onze overburen in Zeeland en Brabant. Kortom, we hebben er weer heel veel zin in en hopen op vele deelnemers".

Uit de krant