Afbeelding

Bewoners blij met opening woonlocatie De Vyver

Algemeen 803 keer gelezen

Woensdagmiddag was het zover: Woonlocatie De Vyver werd officieel geopend. Er was veel belangstelling voor het moderne, gevarieerd ingerichte, gebouw naast De Vliedberg. De officiële openingshandeling werd tot veler vermaak overgelaten aan het technische duo Buurman & Buurman.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

De recreatiezaal van zorgcentrum De Vliedberg was gevuld met een groot aantal genodigden voor 'het feestje van de buren', want woensdag werd woonvoorziening De Vyver officieel geopend. Een aantal bewoners woont al enkele dagen met veel plezier in het complex en spoedig zullen de appartementen van De Vyver bewoond worden door cliënten van Stichting Sjaloom Zorg.
Deze keer waren er - zoals gebruikelijke bij een opening - geen toespraken, maar hiervoor in de plaats was er een vraaggesprek met drie mensen die nauw waren betrokken bij de realisatie van De Vyver. Wethouder Berend-Jan Bruggeman, de directeur van Sjaloom Zorg Henk Brinkman en Bram Pijl de directeur van Woningbouwvereniging Beter Wonen, de bouwer van het centrum.
De drie heren werden ondervraagd door Karin Eenhoorn van Woningbouwvereniging Beter Wonen. Tijdens dit gesprek benadrukte wethouder Bruggeman dat hij voor zijn informatie op zoek was gegaan naar de betekenis van De Vyver. Hij was hier niet helemaal uitgekomen, maar de wethouder - afkomstig uit Oude-Tonge - was duidelijk gemaakt dat de naam als 'Viever' (op z'n Oudurps) dient te worden uitgesproken. Hij gaf aan dat De Vyver een mooi voorbeeld was van inclusief wonen, waar mensen met verschillende zorgbehoeften goed samen kunnen wonen. De wethouder vond het een project om trots op te zijn. Trots was ook Bram Pijl, dat dit nog gerealiseerd kon worden voor hij - in verband met de fusie - af zou treden. Het was voor Beter Wonen al lang een wens om een dergelijke voorziening op de kop van het eiland te realiseren. Deze wens leefde al tientallen jaren bij het bestuur van Stichting Sjaloom Zorg, zo verzekerde directeur Henk Brinkman.

Lange voorgeschiedenis
Verder bleek uit het gesprek dat de realisatie van het complex vanwege allerlei oorzaken een lange voorgeschiedenis heeft gehad. Maar daar werd niet lang bij stil gestaan want het belangrijkste is dat bewoners van De Vyver hun plaats hebben gevonden en daar heel tevreden mee zijn. Henk Brinkman werd gevraagd of Sjaloom Zorg nog meer plannen had voor het ontwikkelen van dergelijke centra. Hij vertelde dat er verschillende plannen op de rol staan voor Zeeland dat ook binnen het zorggebied van de organisatie valt. Voor het eiland zijn er nog geen concrete plannen, maar Brinkman wees erop dat zijn organisatie samen met partner CuraMare Bestenwaerd bouwt in Dirksland. In het gesprek werd aangeroerd dat er op Goeree-Overflakkee een groot gebrek is ontstaan aan seniorenwoningen. Henk Brinkman vroeg zich af of - bijvoorbeeld - het voormalige gemeentehuis in Oude-Tonge niet beter hiervoor gebruikt had kunnen worden.

Onthulling
Na de officiële bijeenkomst werd het gezelschap uitgenodigd om de oversteek naar 'de buren' te maken. Wethouder Bruggeman zou daar de naam van De Vyver onthullen. Maar dat bleek niet zo gemakkelijk te gaan. Daarom werd de hulp van het tv-duo Buurman & en Buurman ingeroepen. Het ging eerst nog niet zo vlot, maar uiteindelijk viel het doek en kon het glas geheven worden op de opening van De Vyver. De bewoners konden vervolgens trots hun moderne appartementen tonen aan de belangstellenden. Wie De Vyver ook wil bewonderen kan morgen, zaterdag 14 december, daar terecht bij de Open Dag van 10.00 tot 16.00 uur.

Afbeelding

Uit de krant