Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Verbouwing gemeentehuis Oude-Tonge start op z'n vroegst eind 2020

Algemeen 1.610 keer gelezen

Vorige week vond weer de jaarlijkse inwonersavond plaats van de dorpsraad in Oude-Tonge. Deze werd dit keer gehouden in de Grutterswei. Geen slechte keuze, want vele inwoners van het dorp waren gekomen om te horen over de plannen met betrekking tot het voormalige gemeentehuis aan de Eisenhowerlaan. Manager vastgoed Kees van Dam van wooncorporatie Oost-West wonen kwam langs om uitleg te geven over de plannen.

Tekst: Mirjam Terhoeve
Foto: Archief Eilanden-Nieuws

Een aantal jaren geleden was er al eens een informatieavond geweest met uitleg over de bouw van seniorenappartementen in het gemeentehuis. Daarna bleef het heel lang stil. Achter de schermen werd er echter hard gewerkt door de gemeente om een nieuwe bestemming te geven aan het leegstaande gebouw. In 2017 werd contact gezocht met de Woongoed en zijn er plannen gemaakt. De nieuwe wooncorporatie neemt deze plannen over.

Seniorenappartementen
"Ik kan nog een concrete plannen of tekeningen laten zien", deelde Kees van Dam al bij voorbaat mee. "Wel kan ik vertellen, dat er binnenkort een intentieovereenkomst wordt getekend met de gemeente. Er is duidelijk behoefte aan seniorenwoningen in de sociale huursector en daar willen we graag op inspelen. We konden dit echter niet alleen en hebben dus de samenwerking gezocht met projectontwikkelaar Estea. Dit is een partij, die appartementen bouwt met zorgfunctie. Voor zover bekend komen er 30 sociale huurappartementen van ons en ongeveer 30 appartementen met zorg van Estea. Voor deze laatste appartementen zal de huurprijs in een hogere categorie vallen. Onze eigen bouwplannen zijn al zo goed als gereed, maar die van Estea nog niet helemaal. Dat is de reden, dat ik nog niks kan laten zien. Zodra dit wel mogelijk is, zullen wij zeker een informatieavond organiseren, waarop wij alles uit komen leggen".

Geheel of deels slopen
Het kan allemaal nog even gaan duren. "We moeten uiteraard nog een bouwvergunning aanvragen en het bestemmingsplan moet gewijzigd worden", legde Van Dam uit. "Dat duurt zeker nog een jaar. Ook moeten de tekeningen nog worden gemaakt. Het is op dit moment nog niet zeker of we het oude gebouw helemaal zullen slopen of wellicht nog een deel laten staan. En verder hebben ook wij uiteraard te maken met de huidige regelgeving omtrent Pfas en stikstof. De gemeente heeft echter toegezegd zo goed als mogelijk en constructief hierin mee te denken. We hopen dan ook dat we einde 2020, begin 2021 kunnen starten met de bouw. Als er tenminste geen bijzondere omstandigheden de kop op steken. Denk aan de aanwezigheid van vleermuizen. Dat kan een flinke rem zijn op de plannen".

NOM-woningen
Op vragen over de omvang kon Van Dam nog wel meedelen, dat het waarschijnlijk een gebouw met twee of hooguit drie woonlagen zal worden met lift en wellicht een ontmoetingsruimte. "We willen rekening houden met de omgeving en de omwonenden. De oppervlakte van de appartementen zal ongeveer 75 m2 bedragen. Verder houden we ook rekening met de parkeerdruk die er bij komt kijken.
Van Dam wilde geen toezeggingen doen op de suggestie voor de bouw van NOM-woningen, zoals die ook zijn gerealiseerd in andere dorpen op het eiland. "Er is duidelijk een grote behoefte aan seniorenwoningen in Oude-Tonge en we hopen met dit project daarin te voorzien. Over de bouw van nog meer woningen wil ik geen uitspraken doen".

Kredieten
Peter Feller gaf op zijn beurt uitleg over de kredieten, die beschikbaar zijn gesteld voor de dorpen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. "Deze voorstellen zijn onlangs goedgekeurd door de Raad, vertelde hij. "Het gaat om auto- en fietsoplaadpunten en zonnepanelen ten bate van de verenigingen in de dorpen. Het was een lange zoektocht naar een geschikt dak, maar uiteindelijk is er een samenwerking ontstaan met Oost-West wonen om de panelen te plaatsen op het dak van Ebbe en Vloed. Ook komt er een multisportkooi voor de jeugd aan de Capelleweg", aldus de wethouder. Hiermee komt er een grote wens van de Dorpsraad in vervulling. Deze pleit al jaren voor een sport- of trapveldje in het dorp. De sportkooi is geheel omheind, waardoor de omgeving geen last van heeft van overvliegende ballen en de kinderen veilig kunnen spelen". Verder werd op de avond door de Stichting Zijn uitleg gegeven over eenzaamheid onder ouderen in het dorp en hoe men deze kan signaleren en wat men er aan kan doen. Twee vrijwilligers van Buurtbemiddeling vertelden vervolgens wat zij konden betekenen voor de inwoners van het dorp.

Helledijk
De avond eindigde met het vragenuurtje. Dit keer veel vragen over de Helledijk. Vele inwoners zijn erg ontevreden over de staat waarin die verkeert en vragen zich af wat daar aan wordt gedaan en door wie. Ook waren er vragen over de kap van de bomen aan de Zuiderlandsezeedijk enige tijd geleden. Een groot aantal aanwezigen was hier zeer verbolgen over en is van mening dat er herplanting moet plaatsvinden. Als het kan op dezelfde plek, maar ook werd een pleidooi gehouden voor herplant aan de Helledijk. Zolang het maar in de buurt van Oude-Tonge plaatsvind en niet elders op het eiland was de algeheel gehoorde mening.

Uit de krant